Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai rámutattak, hogy a gleccserek nem is olvadnak olyan gyorsan, mint azt eddig feltételeztük.  
Vágólapra másolva!

Az eddigi tanulmányok az elmúlt 40 évben jóval felülbecsülték az alaszkai gleccserek visszahúzódását. A Northern Arizona University és a francia Geofizikai és Oceanográfiai Kutatólaboratórium gleccserkutatói erről publikáltak a Nature Geoscience nevű tudományos folyóiratban.

A korábbi kutatások pontatlanok voltak

A nemzetközi kutatás eredményei rámutattak, hogy az alaszkai gleccserek 1962 és 2006 közötti olvadása körülbelül 30%-kal kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint azt korábban megbecsülték.

Egy korábbi felmérés során a tengerszint emelkedését évente 0,17 mm-re becsülték. Az új eredmények szerint azonban az emelkedés csak 0,12 mm volt évente.

A korábbi tanulmányok során az olvadást a gleccsereknek csak egy kis hányadából becsülték meg. A mérési módszer akkoriban abból állt, hogy repülővel átrepültek a gleccserek középvonalán, ennek segítségével mérve meg a jég tengerszint feletti magasságát. Ezeket összehasonlították az 1950-60-as évekből származó térképeken található adatokkal. Ebből a néhány adatból következtettek az olvadás mértékére, majd extrapoláltak a többi gleccserre.

Így is aggasztó az olvadás mértéke

Az új vizsgálatban a francia SPOT 5 és a japán/NASA ASTER műholdképek segítségével megmérték 67 gleccser magasságát, majd ezeket hasonlították össze az 1950-60-as évekből származó térképekkel.

A két tanulmány közötti különbség abból adódik, hogy a korábban csupán a gleccserek középső pontján végeztek méréseket. A gleccserek a középső részükön vesztenek leggyorsabban a vastagságukból, így ez az érték nem általánosítható, felülbecsüli a tényleges veszteséget. Emellett a kutatók azt sem vették figyelembe, hogy a gleccsereken található kőtörmelék megvédi a jeget az erős napsugárzástól, így lassabban olvad.

Bolygónk jéggel borított területei közül az alaszkai gleccserek olvadnak a leggyorsabban. Bár olvadásuk nem olyan nagymértékű, mint azt korábban feltételezték, visszahúzódásuk jelentős. Aggasztó jel, hogy az utóbbi két évtizedben közel megduplázódott az olvadás mértéke. Ha ez a tendencia megmarad, márpedig erre minden esély megvan, akkor az alaszkai gleccserek olvadása évente akár 0,25-0,3 mm-rel is hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez.