Tavaszi hóesés a Brit-szigeteken

Vágólapra másolva!
Hóesés és erős szél bénította meg az életet a Brit-szigetek térségében. A havazás kedden kezdődött, és Skóciában még szerdán is többfelé esett a hó.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetek térségében egy markáns ciklon örvénylik. A több ezer kilométeres átmérőjű, függőleges tengelyű légköri képződményben, amely az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylik, az összeáramló levegő fokozatosan emelkedik. Ez a lassú emelkedés kedvez a felhő- és csapadék-képződésnek.

A szigetország felett vastag felhőtakaró figyelhető meg, és sokfelé esik az eső, a magasabban fekvő területeken a hó. Skóciában is Írország északi részén már kedden is sokfelé havazott. A hóesés miatt kisebb fennakadások voltak a közlekedésben és az áramellátásban is.

A havazás szerdán is folytatódott az északi területeken. Skóciában helyenként több 10 centimétert is meghaladó mennyiségű hó hullott. A délebbi területeken, ahol a csapadék már eső formájában hullott, az elmúlt két nap alatt többfelé mértek 40 millimétert meghaladó csapadékösszeget. A tavaszi hóesés Will Lang, a Met Office meteorológusa szerint nem mondható szokatlannak, hisz a márciusi időjárás mindig szeszélyes.

A csapadékos időjárás a következő napokban is marad a szigetországban, de havazásra már egyre kevesebb helyen kell számítani.