Visszatér a tél: a hét közepétől nem lesz márciusi meleg

Vágólapra másolva!
Igazi tavaszi idővel indul március, a többórás napsütés mellett többfelé emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. A hét közepén azonban északról hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, és ismét lehűl az idő.
Vágólapra másolva!

Kellemes tavaszi időjárásban lehet részünk a hét első két napján : a napos időszakok mellett a hőmérséklet többfelé meghaladja a 10, 12 fokot. Hétfő délután tovább csökken a felhőzet. A tavaszias hangulathoz hozzájárul, hogy az ország nagy részén hosszabb időre kisüt a nap, és mérséklődik, gyengül a légmozgás.

A hét közepén azonban Európa nyugati területei fölött egy magasnyomású képződmény épül ki, melynek keleti peremén hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. Ezzel egy időben a Földközi-tenger középső medencéjében egy mediterrán ciklon alakul ki, amely nedves levegőt szállít hazánk fölé. A ciklon pályája még bizonytalan, így a hétvégi csapadék mennyiségét sem lehet pontosan meghatározni, de annyi mindenképpen valószínű, hogy esni fog.


A jövő héten sem lesz olyan tavaszias idő, mint elsején

Az idő csak lassan fog újra melegedni. A jelenlegi számítások szerint a télies időjárás a jövő hét elején is folytatódik: 14 napos előrejelzésünk jelenlegi adatai szerint az egész jövő héten nem lesz olyan langyos idő, mint március elsején, sőt március 8-án mínusz 7 fokos faggyal indulhat majd a nap.

Ezen a héten a szerdai minimumhőmérséklet mínusz 1 fok lesz, innen melegszik az idő 8-9 fokra. Csütörtöktől megerősödik az északias szél, a hőmérséklet az országban többfelé az 5 fokot sem éri majd el. Erős szélre kell számítani csütörtökön, pénteken és szombaton egyaránt.

Pénteken, szombaton és vasárnap is hideg marad az idő, így esőre, havas esőre, főként a hegyekben havazásra is számítani lehet. A magasan fekvő sípályákat hóágyúk segítségével ismét síelésre alkalmassá lehet tenni. A népszerű síterepek közül jelenleg Bánkúton, Dobogókőn és a Nagy-Hideg-hegyen csak 0-20 centi hó van, és az is rossz minőségű. Kékestetőn 0-60 centi a hóréteg a pályán, de kásás (60 sípálya részletes hóadatait lásd Hójelentés oldalunkon).

Március első hetére a sokéves hőmérsékleti átlag szerint 7, 9 fok körüli hőmérsékleti értékek a jellemzők. Az előttünk álló hideg periódus azonban nem számít példátlannak, voltak olyan évek, amikor márciusban napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet.