Hóesés, hőhullám és trópusi vihar Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztráliát az elmúlt héten trópusi vihar érintette, és egyes területeken közel 44 fokos hőséget is mértek. Délnyugaton viszont a turistákat és a helyieket havazás lepte meg.
Vágólapra másolva!

Ausztrália Délnyugat-Wales és Victoria tartományba érkező turistáinak és helyi lakóinak alapos meglepetésben volt részük a múlt héten, amikor az 1000m magasságban elterülő vidéken közel 3 órán keresztül havazott. Ez rendkívül furcsa az év ezen időszakában, mert a déli kontinensen jelenleg nyár van. A jelenséget az az erős hidegfront okozta, amely a Déli Sark felett felhalmozódott igen hideg légtömeget az említett térség fölé szállította.

Eközben alig ezer kilométerre, Dél-Ausztráliában rendkívül száraz és meleg az időjárás. A hőmérő higanyszála 43,5 fokig emelkedett.

Szintén az elmúlt héten trópusi vihar is megnehezítette az Ausztrália északnyugati részén lakók életét. Cape York Peninsula-ben óriási felhőszakadás hullott, amikor az Olga nevű gyenge trópusi ciklon elérte a kontinens partjait. A hirtelen leesett 102 mm csapadék hatására Queensland középső területeinek folyói megáradtak.

A vihar meglepetésszerűen képződött a közeli Coral-tenger térségében, és a város felé haladva gyengülni látszott, de a part menti meleg öblök fölött mégis hirtelen felerősödött.

A meteorológusok szerint Olga 2. fokozatú trópusi viharnak volt tekinthető. A szárazföld belseje felé haladva rohamosan veszített erejéből, de az óceán fölé kijutva újra éledt, és még egyszer lecsapott Queensland tartományra.