A valaha volt legmelegebb november volt a 2010-es

Vágólapra másolva!
"Hacsak most decemberben nem esik radikálisan a hőmérséklet, 2010 lesz a valaha mért legmelegebb év" - állítja a NASA méréseire hivatkozva a potsdami klímakutató központ vezetője. Novemberben a Kárpát-medencében és Moszkvában is melegrekordok dőltek meg.  
Vágólapra másolva!

Messze a 2010-es volt a valaha legmelegebb november - közölte Hans Joachim Schellnhuber vezető német klímakutató az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) legfrissebb adataira hivatkozva a dpa német hírügynökséggel.

"Hacsak most decemberben nem esik radikálisan a hőmérséklet, 2010 lesz a valaha mért legmelegebb év, annak ellenére, hogy idén a La Nina nevű klímajelenség hűtő hatást fejtett ki" - hangsúlyozta a potsdami klímakutató központot (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung) 1991 óta vezető szaktekintély. November közepén egyesen júniusra emlékeztető melegek voltak a Kárpát-medencében, a bánáti Karánsebes városában (Caransebes, Románia) 25,4 fokon tetőzött a hőmérséklet november 16-án. Megdőlt a havi melegrekord Moszkvában is, ahol 1927 óta nem volt ilyen meleg az ősz legfagyosabb hónapjában, mint az idén.

"Ha tartani akarjuk a 2 fokos felmelegedési határt az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklethez képest, akkor a számításaink szerint legkésőbb 2020-ig el kell érnünk a üvegházgáz-kibocsátás tetőpontját" - húzta alá Schellnhuber. A kutató számára egyre nehezebben elképzelhető, hogy a világ államai betartják a cancúni klímacsúcson is megerősített 2 Celsius-fokos felmelegedési maximumot, hacsak a politikai döntéshozók nem cselekednek nagyon gyorsan.

Mint mondta, a 2020-as dátum ugyan sajnos nem szerepel a pénteken véget ért klímakonferencián elfogadott záródokumentumban, az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások befejeztével azonban eredménynek tekinthető, hogy helyreállt a nemzetközi klímatárgyalásokba vetett bizalom. "Az eredmény elsősorban mégis csupán egy lélegzetvételnyi szünetet biztosít, mivel végső soron minden lényegi kérdést 2011-re halasztottak" - tette hozzá Hans Joachim Schellnhuber.