Legyünk óvatosak szilveszter éjszaka - nagy a kihűlés veszélye

Vágólapra másolva!
A szilveszterkor sokan szórakoznak a szabadban, de a kemény hideg miatt elővigyázatosságra is szükség lesz, hogy az ünnepi éjszaka kellemesen telhessen. Nagyon fontos a megfelelő öltözködés, fokozott a kihűlés veszélye.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencét kitöltő hideg légtömeg az utóbbi napokban fokozatosan nyugalomba jutott, és a talaj közelében erősen lehűlt, ezért szilveszter éjszaka is kemény fagyokra kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többfelé -10 fok körül alakul, de helyenként -15 fokot is mérhetnek.

A zord éjszaka ellenére az év utolsó napját sokfelé búcsúztatják szabadtéri programokkal, melyekre ilyenkor többtízezren látogatnak el, ahol jelentős mennyiségű alkohol is fogy. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az alkohol csak rövid időre melegít, és hosszabb távon megzavarja a hőérzetet. Amíg hat, addig jóval melegebbnek tűnik a környezet, ha viszont kiürül a szervezetből, sokkal könnyebben bekövetkezhet a kihűlés.

Öltözködjünk melegen, a téli kabát alatt elkel a vastag pulóver is. Ne hagyjuk otthon a sapkát, a sálat, és a kesztyűt sem. Megfelelő lábbeliben induljunk útnak, mert a fagyoskodó lábak elronthatják a szórakozást.

Figyeljünk oda a részeg bódulatban magatehetetlenül a földön heverő embertársainkra is, mert a -15 fokos hidegben 1-2 óra alatt veszélyesen kihűlhetnek. Ne hagyjuk őket magukra, és hívjuk hozzájuk segítséget.

Sokfelé síkosak, havasak, jegesek az utak, járdák, ezért nagy az elcsúszás veszélye is. Ittasan az egyensúlyozás is nehezebb, fokozott az elesés, a sérülés veszélye.

A következő néhány napban csak kissé emelkedik a hőmérséklet, marad a téli időjárás.