Éles váltás szerdáról csütörtökre - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szerdán erős melegfronti hatás okozhat migrént, szédülést, alvásproblémákat, csütörtökön hirtelen váltás következik, erős lehűléssel, nyugaton havazással. Igen megterhelő napok várnak az időjárás-érzékenyekre.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán erős melegfronti hatás várható, mely már az éjszaka folyamán okozhat alvásproblémákat. Nappal pedig szédüléses, migrénes panaszokat, fáradékonyságot, nyugtalanságot tapasztalhatnak a frontérzékenyek. A melegedés a szívbetegeket is megterheli, számukra most pihenés ajánlott, és kerüljék a nehezen emészthető ételeket is. Akár10 fok fölötti maximumhőmérsékletek is előfordulhatnak, és főleg a keleti országrészben számíthatunk esőre, ami tovább ronthat az árvíz és belvízhelyzeten.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban alig fog változni.

Csütörtökön hirtelen lehűlés jön, a szél északnyugatira fordul, és viharossá fokozódik. Nyugat felől folyamatosan átmegy a csapadék halmazállapota esőből hóba. Erős hidegfronti hatás várható. Az éles váltás nem fog kedvezni a keringési problémákkal küzdőknek. Friss műtéti hegek, törések fájdalma is növekedhet a nap folyamán. Az ízületi panaszokkal küzdők, reumások előre érezhetik a csapadékzóna közeledtét. Csalánteával enyhíthetők a panaszok, a szívbetegeknek pedig továbbra is pihenés ajánlott.

Pénteken ismét hidegfronti hatás várható, kisebb havazásra még lehet számítani, a szél is élénk marad. Nappal is fagypont körül alakulnak a hőmérsékletek. Meleg, réteges öltözet ajánlott a szabadtéri tevékenységekhez. Az ízületi panaszokkal küzdők viseljenek vastag gyapjú zoknit, térdmelegítőt.