Segíti a tiszai árhullám gyors levonulását a téli időjárás

Vágólapra másolva!
A  hétvégén és a jövő hét elején tetőzik a Tisza felső szakaszán megindult jelentős árhullám Magyarországon. A téli időjárásnak köszönhetően az áradást követően gyors apadás várható, ám a következő olvadáskor újabb jelentős árvízveszélyre lehet készülni.
Vágólapra másolva!

A Tisza vízszintje átlépte Tiszabecsnél péntek reggel a legmagasabb, harmadfokú készültségnek megfelelő szintet a keddtől csütörtökig tartó enyhe, esős időjárás hatására. Az árhullám a hétvégén tovább vonul, várhatóan vasárnap este már Tokajnál is tetőzik.

Az áradás erősödhet, tekintettel arra, hogy számos mellékfolyón, így a Krasznán, a Bodrogon és a Sajón is igen magas a vízállás. Tokajtól a déli határig a jövő hét első napjaiban várható a tetőzés. A tartósan hideg időben a mellékfolyók vízszintjének gyors csökkenése várható, így a tetőzést viszonylag gyors apadás követi.

A pénteken kezdődött, legalább egy hétig tartó hideg, fagyos időjárás átmenetileg enyhíti az árvízi helyzetet, az alapprobléma azonban továbbra is fennáll: az idei rendkívül csapadékos évben a vízgyűjtők talaja teljesen telítve van vízzel. A hideg napokon a további havazás pedig a hóréteg vastagságát, és egy elkövetkező enyhülés során a potenciális árvízveszélyt növeli. Olvadás esetén ugyanis a telített talaj nem képes vizet elnyelni, a hólé és az esőzés teljes mértékben lefolyik és a Tiszába kerül.