Viharciklon éri el Nyugat-Európát

Vágólapra másolva!
Markáns ciklon éri el az esti órákban a kontinens nyugati partjait, a meteorológusok viharos szelekre és intenzív csapadékhullásra figyelmeztetnek. Hazánkat ugyan nem éri el a ciklon, de részben neki köszönhető a hét eleji esős idő és a többfelé megerősödő szél.
Vágólapra másolva!

A hétvégén Izland térségében egy markáns ciklon indult fejlődésnek, amely délkelet felé áthelyeződve egyre jobban megközelíti a kontinens északnyugati, nyugati partvidékét. Az előrejelzések szerint középpontjában akár 960 hPa-ig is süllyedhet a légnyomás, ami mérsékelt övi ciklonoknál nem gyakori, ritkán megy 980 hPa alá. Márpedig minél mélyebb a képződmény, azaz minél kisebb benne a nyomás, annál komolyabb pusztításokat okozhat.

Izland ciklonfejlődés szempontjából egy igen kedvező terület, itt ugyanis szinte állandó alacsony nyomás uralkodik. Az izlandi ciklonok a téli félévben erősebbek, ekkor alapvetően meghatározzák az észak-atlanti térség áramlását. Innen érkeznek a Nyugat-Európát - és olykor hazánkat - is elérő ún. viharciklonok is. Hazánkban legutóbb idén májusban tombolt viharciklon, aminek következtében új szélsebesség-rekord is született: 2010. május 17-én eddig példátlan módon 162 km/órát mértek Kab-hegyen.

Az említett alacsony nyomású képződmény vasárnap este viharos szelekkel érkezik meg a brit partokhoz, hétfőre virradóan a legerősebb széllökések meghaladhatják a 120 km/órát a skóciai tájakon. Emellett nagy mennyiségű csapadékra is figyelmeztetnek a meteorológusok: rövid idő alatt több 10 mm esőt, illetve Skóciában helyenként havat várnak.

A vihar- és csapadékzóna hétfőn Franciaországot és Ibériát, majd a Földközi-tenger nyugati medencéjét is eléri. Ahogy a ciklon középpontja Franciaország fölé helyeződik, az lassan gyengülni kezd, azaz emelkedik középpontjában a légnyomás, töltődik. Észak felé haladva azonban még így is napokig meghatározója lesz a kontinens időjárásának.