Vasárnaptól vérnyomásproblémák jelentkezhetnek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Vasárnap nyugat felől egyre nedvesebb levegő éri el hazánkat, csapadékosabbra fordul az idő. Ízületi panaszokat és vérnyomásproblémákat tapasztalhatunk. Az eső kimossa a levegőből a napok óta igen nagy koncentrációban jelen levő szennyezőanyagokat is.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap a reggeli órákban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, ezért az autósok vezessenek óvatosan. A délutáni órákban észak, északnyugat felől megnövekszik majd a felhőzet és többfelé várható eső, gyenge eső. Ezeken a területeken csúszós utakra kell számítani. Másutt jobbára napos idő várható. A keleti országrészben élők melegfronti, míg a nyugati országrészben élők hidegfronti hatásra számíthatnak. A napok óta tartó, a sokéves átlagnál melegebb idő dekoncentráltságot, fejfájást okozhat. Az utakon megnövekedett reakcióidővel kell számolni.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja vasárnap még magas szintű lesz a nagyvárosokban, és csak a hétfői csapadék hatására várható némi csökkenés. Az idősek, gyermekek és a légúti betegségekben szenvedők panaszai fokozódhatnak. Szemirritáció, köhögés fordulhat elő. Bár a jó idő a szabadba csábít, érdemes a belvárosi, nagy forgalmú területeket elkerülni. Városi környezetben a szabadtéri sportolás sem ajánlott.

Hétfőn kettősfronti hatásra lehet készülni. Többfelé lesz felhős az ég, azonban csapadék csak szórványosan fordul elő. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a kora esti órákban már szükség lehet a kabátra. A nyugati, északnyugati országrészben autózók a csúszós útszakaszok miatt fokozottan figyeljenek oda.

Kedden gyenge melegfronti hatás várható. Futó záporokra számíthatunk és néhol viharossá is fokozódhat a déli szél, mely fejfájást, migrént válthat ki. Az utakon csökkenhet a járművek menetstabilitása.