Pusztító hurrikán fenyegeti Haitit

Vágólapra másolva!
Egy veszélyes viharobjektum éri el Haitit a számítások szerint pénteken, a térségben általános riasztást rendeltek el. A szélrohamok mellett az intenzív csapadék okozta árvizekkel, esetleg földcsuszamlással jár az ítéletidő.
Vágólapra másolva!

Haiti egész területén hurrikán riasztást rendeltek el, miután a számítógépes előrejelző-modellek szerint a Tomas viharobjektum várhatóan hurrikánná (a trópusi ciklon "amerikai" neve) erősödve pénteken eléri a karibi országot. A Tomasban a legnagyobb széllökések meghaladják a 140 km/órát, de az intenzív csapadék a szél pusztításánál is nagyobb veszélyekkel jár. A hegyekkel tagolt Haitin ugyanis a szűk völgyekben található folyók gyors áradásnak indulhatnak a hurrikán átvonulása során, sőt helyenként földcsuszamlás veszélye is fennáll.

Az év elején a Richter-skála szerinti 7,1 erősségű földrengés sújtotta szegény országban a helyreállítási munkák még nem fejeződtek be, ami növelheti az ítéletidő rombolásának mértékét. A szegénység az építészetben is jelentkezik: a sokszor alapok nélkül felépített házakat könnyen magával sodorhatja az ár, a part közeli településeken pedig a szélrohamok okozhatnak jelentős károkat.