Szombatig magas légszennyezettség várható - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szombaton még marad a szép idő, azonban a levegő szennyezettségi szintje és a szálló por koncentrációja növekszik. Gyenge melegfronti hatásra kell készülni, akár a 20 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. A napos időben a kabát helyett pulóver viselete is elegendő lesz. Vasárnap nyugat felől csapadék tisztítja meg a levegőt, pár fokkal visszaesik majd a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton országszerte nagy lesz a szálló por koncentrációja és a légszennyezettség mértéke is. A napos idő sokakat a szabadba csábít, azonban a kedvezőtlen feltételek miatt a kültéri programok tartós ideig nem ajánlottak. A hőmérséklet néhol elérheti a 20 fokot is. A több órás napsütés miatt időnként megnő a hőérzet. A frontra érzékenyek fellélegezhetnek, ugyanis markáns fronthatás nem várható.

Magas lesz és szombatig növekszik a légköri porkoncentráció, valamint helyenként a levegő szennyezettsége, különösen a nitrogén-oxidok koncentrációja is. Szabadtéri programok tervezése a nagyobb városoktól távol ajánlott, ugyanis pár fokkal melegebb lesz az eddig tapasztaltnál, és sokfelé süt majd ki több órára a Nap.

Vasárnap a reggeli órákban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, ezért az autósok vezessenek óvatosan. A délutáni órákban észak, északnyugat felől megnövekszik majd a felhőzet és többfelé várható eső, gyenge eső. Ezeken a területeken csúszós utakra kell számítani. Másutt jobbára napos idő várható.

Hétfőn kettősfronti hatásra lehet készülni. Többfelé lesz felhős az ég, azonban csapadék csak szórványosan fordul elő. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a kora esti órákban már szükség lehet a kabátra. A nyugati, északnyugati országrészben autózók a csúszós útszakaszok miatt fokozottan figyeljenek oda.