Ötmilliárd dollárnyi platinát építenek be az idén az autók katalizátoraiba

Vágólapra másolva!
Ha a jelenlegi szinten marad a platina, a palládium és a hasonló nemesfémek bányászata, akkor a jelenlegi készletekből még 370 évig ki lehet szolgálni az autó- és más iparágak igényeit.
Vágólapra másolva!

Jövőre is tovább emelkedik két nemesfém, a platina és a palládium ára, mert egyre nagyobb irántuk a kereslet - ismerteti a londoni Johnson Matthey (JM) nemes- és színesfém-kereskedő és -finomító vállalat adatait az MTI. A platinafémeket legnagyobb mértékben az autóipar hasznosítja: a járművek kipufogógázának szűrésére szolgáló katalizátorok fontos alapanyagai.

A palládium iránti keresletre jellemző, hogy míg 2009-ben 780 ezer uncia felesleg volt belőle a nemesfémpiacon, míg 2010-ben ez 45 ezer unciára esett vissza (egy uncia 0,031 kiló). Az autóipar palládiumkereslete az idén 27 százalékkal nő a tavalyihoz képest, és meg fogja haladni a 2008-as szintet.

Az autóiparban világszerte 92 ezer 833 kiló platinát használnak fel az idén a JM becslései szerint, ami több mint egyharmaddal: 37 százalékkal nagyobb mennyiség, mint a tavalyi. Csak az európai autógyártás 44 ezer kiló platinát épített be a katalizátorokba.

A platinafémeket - vagyis a névadón kívül az iridiumot, az ozmiumot, a palládiumot, a ródiumot és a ruténiumot - a vegyipar is használja katalizátorként, többek között olyan vegyipari alapanyagok előállítására, mint a salétromsav; felhasználják a kőolajfinomításban is. Az elektronikai iparban számítógépes merevlemezek, hibrid nyomtatott áramkörök, LCD- és egyéb laposképernyők gyártásában alkalmazzák. Az üveggyártásban az üveggyapot-készítésben van szerepe a platinafémeknek. A platinát és a palládiumot arannyal, ezüsttel és rézzel ötvözve a fogászatban is alkalmazzák. E két nemesfém iránti keresletet továbbá a befektetési célú vásárlás és az ékszergyártás is fokozza.

A Föld platinafém-tartalékait összesen 71 millió kilogrammra becsüli az Egyesült Államok geológiai szolgálata, az USGS 2010-es adatok szerint. Az utóbbi négy évben évente átlagosan 191,5 ezer kiló platinafémet termeltek ki világszerte. Idén egyaránt növekszik a két legnagyobb ellátó, Oroszország és Dél-Afrika termelése (a készletek túlnyomó része Dél-Afrikában található). Ha a kitermelés az utóbbi négy év átlaga marad, akkor ez a készlet mintegy 370 évre elegendő.

Ahogy a platina és a palládium ára emelkedik, a legnagyobb felhasználó iparágakban úgy próbálkoznak más nyersanyagforrásokat alkalmazni. Az egyes platinafémek rendszerint más platinafémmel helyettesíthetők, csak rosszabb hatásfokkal. A dízelmotorok katalizátoraiban például korábban csak platinát lehetett alkalmazni, új megoldásokkal viszont 25%-ban palládium is beépíthető. Az elektronikai részegységek gyártói az epoxigyantás áramvezető pasztákban a palládiumot részben ezüsttel helyettesítik. A másik megoldás az újrahasznosítás: az USA-ban 18 ezer kiló platinát recikláltak 2009-ben.

A platinafémek a nyolcadik oszlopba tartoznak az elemek periódusos rendszerében. Jó elektromos vezetők, nagyon magas az olvadáspontjuk és a sűrűségük. Mechanikailag szívósak, leszámítva a ruténiumot és az ozmiumot (cserébe viszont az ozmium sűrűsége a legnagyobb az összes elem közül).