Átmenetileg megszűnik a kabátos idő - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szerdán még kettősfronti hatás okozhat panaszokat. A frontra érzékenyek fejfájást, koncentrációs zavarokat, reumatikus panaszok erősödését is tapasztalhatják. Ezt követően csütörtöktől fokozatosan enyhül az idő. Gyenge melegfronti hatásra kell készülni. Pénteken enyhe, napos időre van kilátás, a kabát helyett pulóver viselete is elegendő lesz. A légszennyezetsség viszont növekszik a nagyvárosok levegőjében.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán folytatódik a kettősfronti hatás, így sajnos továbbra is fennállhatnak az időjárás okozta panaszok. A nagyvárosok levegőjében főleg a por koncentrációja növekszik, légúti panaszok gyakrabban fordulhatnak elő. A délelőtti órákban több helyen lehet esőre számítani, az esernyőt érdemes magunkkal vinni. A folytatásban is fronthatásokra kell számítani, főként a szívbetegek folytassanak a megszokottnál kímélőbb életmódot a következő napokban.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség mértéke növekszik, és az elkövetkező napokban főleg a por koncentrációja magasan marad. A légköri pollenkoncentráció szintén alacsony. A napokban szabadtéri programok tervezése ajánlott, ugyanis pár fokkal melegebb lesz az eddig tapasztaltnál, és sokfelé süt majd ki több órára a Nap.

Csütörtökön reggel párafoltok nehezítik a látásviszonyokat, amik főként az utakon jelenthetnek veszélyt. Gyenge melegfronti hatás várható. Többeknél fejfájás, egyes esetekben migrén alakulhat ki. Álmatlanság, levertség jelentkezhet. A szívbetegek fokozottan figyeljenek magukra és ne terheljék túl magukat.

Pénteken tovább melegszik az idő, marad a gyenge melegfronti hatás. Pár fokkal emelkedik a legmagasabb nappali hőmérséklet, ami a szabadtéri programoknak kedvez. A hét utolsó munkanapján érdemes kirándulást, szabadtéri sportolást tervezni, ugyanis a levegő szennyezettsége alacsony lesz.