Vágólapra másolva!
Ha minden földlakónak olyan életstílusa lenne, mint egy kínai állampolgárnak, akkor nem lenne elég az a mennyiségű táplálék, energia és élőhely, amelyet a Föld jelenleg kínálni tud. Kína ökolábnyoma 1,2 Földnyire növekedett.
Vágólapra másolva!

Kína erőteljes gazdasági növekedése egyre nagyobb terhet ró a környezetre a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. Amennyiben a világ népessége ugyanolyan mértékben merítene a természeti erőforrásokból, mint Kína 2007-ben, nem lenne elég az a mennyiségű táplálék, energia és élőhely, amelyet a Föld kínálni tud: az ilyen mennyiségű fogyasztáshoz 1,2 Földre lenne szükség, holott 2003-ban még 0,8 is elég volt.

A WWF jelentése szerint tehát Kína ökológiai lábnyoma 20 százalékkal haladja meg azt a mértéket, amelyet a Föld a természeti erőforrások megújulásával még elbírna. "Ezzel Kína a középmezőnyben van" - mondta James Leape, a WWF főigazgatója. A jelentés a Kínai Népköztársaság nemzetközi környezetvédelmi együttműködési tanácsa (CCICED) közreműködésével készült.

Kína ökolábnyoma az óriási gazdasági növekedés, az életstílus változása és a növekvő, egyre inkább a városokban koncentrálódó népesség miatt nőtt meg. A kínai gazdaság növekedésére jellemző, hogy a nemzeti össztermék 1991-ben még 221 milliárd euró volt, míg 2005-ben már 2015,6 milliárd euróra rúgott.


Nem nem tartható fenn sokáig az ázsiai ország növekedési pályája - ez a WWF főigazgatójának következtetése. Ökolábnyom-becsléseiben a szervezet figyelmen kívül hagyta a kínai exportpiacot, ám ha azt is beleszámították volna, még sötétebb lenne a kép - jegyezte meg Leape. Kínai statisztikák szerint az energia- és nyersanyag-felhasználásának robbanásszerű növekedése annak eredménye, hogy óriási a kereslet szerte a világban az olcsó olcsó kínai exportáruk iránt.

Az épületek működtetéséhez, a szállításhoz, a közlekedéshez és a közszolgáltatásokhoz szükséges energia szén-dioxid-kibocsátása teszi ki huszonkilenc kínai tartomány környezetterhelésének több mint felét (vagyis emiatt is nőtt meg az ország ökolábnyoma). A szennyező energiafogyasztás határozza meg több mint 65 százalékban a nagyvárosok - Sanghaj, Peking, Tiancsin -, ökolábnyomát, továbbá az ipari központ Sangdong tartományét.

Ezzel együtt annak is vannak jelei, hogy a kínai gazdaság lassan fenntarthatóbbá válik. Az ökolábnyom mérete lassabban nőtt az összesen harmincegy kínai tartomány többségében 2005-2008 között, mint a korábbi fél évtizedben, azaz 2000 és 2005 között. Pekingben a környezetterhelés azért lassult, mert kevésbé ugrásszerűen fejlődik a város, továbbá energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be és egyre inkább a szolgáltatások válnak fontossá az ipar rovására.

Ha az egész világ az amerikaiak életstílusát követné, 4,5 Föld kellene az igények kielégítéséhez.