Nyílnak a tavaszi virágok a Mecsekben - kép

Vágólapra másolva!
Becsapta a virágokat a szokatlanul meleg novemberi időjárás. A Mecsekben most is nyílnak a kora tavaszi virágok, a kankalin, a hunyor és a hóvirág is, ám a hétvégén jön a havazás.
Vágólapra másolva!

Virágzik a kankalin a Mecsekben, szirmot bontott a hóvirág, az illatos hunyor, a kankalin és a rozmaring is, számos növény másodvirágzásba kezdett - ez látható az alábbi, Orfűn készült képeken. A novemberi időjárás rendkívüli meleget hozott a Kárpát-medencébe, az erdélyi Karánsebesen például 25 Celsius-fok volt november 16-án, ami április-májusban is elfogadható hőmérsékletnek számít.

Forrás: MTI

Virágzik a kankalin (Primula vulgaris)

A tavaszias időjárást az elmúlt hetekben az európai ciklonpályák helyzete okozta. Az Atlanti-óceán keleti felén kimélyülő, alacsonynyomású légköri képződmények középpontja általában Skandinávia déli területein haladt tovább kelet felé, miközben már megjelent a következő óceáni ciklon. Emiatt november első három hetében jórészt délies vagy nyugatias légáramlás alakult ki Európa fölött, így a hideg sarki légtömegek előtt el volt zárva az út. A most következő hétvégén viszont már havazás lesz Magyarországon.

Forrás: MTI

Rozmaring Orfűn (Rosmarinus officinalis)