Az egész októbert lepipálja a következő napok időjárása

Vágólapra másolva!
Tartósan olyan magas hőmérsékletek alakultak ki november első hetében Magyarországon, amelyre az előző hónapban egyáltalán nem volt példa. A hét második felében a hőmérséklet többfelé elérheti a húsz fokot, ami legutóbb szeptember 26-án fordult elő. Az időjárás egy-másfél hónapot lépett vissza.
Vágólapra másolva!

A nappali hőmérséklet a hét első felében az ország jelentős részén meghaladta a 15 fokot, pénteken és szombaton pedig sokfelé a húsz fokot is elérheti. Egész októberben csupán két ízben érte el a hőmérséklet a 20 fokot: 6-án és 12-én a délkeleti határszélen kis területen volt ilyen meleg, de az enyhe időszak csak egy-egy napig tartott. A legfrissebb előrejelzések szerint azonban pénteken és szombaton egyaránt többfelé lehet 20 fok meleg, ráadásul már az elmúlt vsárnap óta az egész országban átlag felett alakul a hőmérséklet. Bár most vasárnaptól ismét változékonyabbá válik az időjárás, a szokásosnál továbbra is melegebb lesz.

Szél és meleg légtömeg a recept

Az átlag feletti hőmérséklet annak köszönhető, hogy tartósan meleg légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé úgy, hogy közben a szél is gyakran megélénkül. Ugyanis szél nélkül az éjszaka lehűlt levegőt az egyre kisebb hajlásszögben érkező napsugarak már nem képesek ilyen mértékben felmelegíteni, hanem szükség van arra, hogy a szél a légkör legalsó néhány száz méteres rétegét átkeverje. Nem is beszélve arról, hogy a derült, szélcsendes éjszakákon növekszik a ködképződés esélye. A tartós köd, ködfelhő pedig jelentősen visszavetné a felmelegedést.

Jó közérzet kontra tompuló reflexek

Novemberben az átlagosnál enyhébb napok szinten mindenki közérzetét javítják, a feldobódott hangulat közvetetten az immunrendszer számára is jótékony hatású. Egyébként a 15 és 20 fok közötti hőmérséklet leginkább kedvez a fizikai teljesítményre. Ugyanakkor megfigyelték, hogy ebben az időszakban - a kedvező útviszonyok ellenére - indokolatlanul megnövekszik a közúti balesetek száma. Az okok között lehet a reflexek tompulása, ami az átlagosnál melegebb időre jellemző egyik élettani következmény. A gépjármű vezetői az átlagosnál lassabban reagálhatnak a közlekedési problémákra. Nem megfelelő követési távolság esetén ez akár koccanáshoz is vezethet.

Az energiafelhasználás szempontjából nagyon jókor jött a novemberi tavasz. Az ősz első két hónapja az átlagosnál hűvösebben alakult, a fűtésre használt energia jóval meghaladta az ilyenkor megszokott szintet. November első hetében a lakóépületek döntő részében azonban a nappali órákban nincs is szükség fűtésre.