Még napokig nem maradunk fronthatás nélkül - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Fokozatos lehűlés és gyenge fronthatások jellemzik ezt a hetet. Szerdán folytatódik a lehűlés, hidegfronti hatás várható. Többfelé megerősödik az északnyugati szél. Csütörtöktől kettős fronthatás nehezíti mind a meleg-, mind a hidegfrontra érzékenyek életét. Ezekben a napokban a szabadtéri programokra kevés lehetőségünk lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán hidegfronti hatás várható, egyre hidegebb nappalok következnek. A szélre érzékenyeket megviseli majd ez a nap, ugyanis erős lesz az északnyugati légmozgás. A fronthatás miatt élénkítő teák, például rozmaringtea fogyasztása ajánlott. Erősödhetnek az ízületi, valamint a görcsös panaszok, azonban az alvásproblémákkal küzdők fellélegezhetnek.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és ez a következő napokban alig fog változni.

Csütörtökön kettős fronthatásra kell számítani, ezért mind a hideg-, mind a melegfront érzékenyek tapasztalhatnak időjárás okozta tüneteket. Tovább folytatódik a lehűlés. Elszórtan, főként a Dunántúlon, délen alakulhat ki kisebb eső, havas eső, futó hózápor, néhol gyenge havazás is előfordulhat. A közlekedők télies útvszinyonyokra készüljenek, helyenként latyakossá válhatnak az utak.

Pénteken marad a kettős fronthatás és egyre többfelé kell számítani hajnali, valamint reggeli fagyokra is. A napok óta tartó fronthatások miatt sokak szervezete kimerült, amit érdemes fokozott folyadékbevitellel és a napi rutin betartásával pótolni. Ebben a helyzetben nő a türelmetlenség, ingerültség, ezért akik tehetik, pihenjenek többet a megszokottnál.