Lehangoltságot okoz a borús idő - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Kedden országszerte szükség lehet az esernyőkre. A csapadékos idő és a páratartalom-változás miatt ízületi panaszokat tapasztalhatunk. Az eső kimossa a levegőből a napok óta igen nagy koncentrációban jelen levő szennyezőanyagokat is.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden gyenge melegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. Délelőtt csökken a csapadékhajlam, de délután a déli országrészben újra eső várható. Megélénkül a délkeleti szél, mely fejfájást, migrént válthat ki. Az utakon csökkenhet a járművek menetstabilitása. A fejfájásra hajlamosak figyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A fronthatásra érzékenyeknél alvásproblémák léphetnek fel az éjszaka folyamán.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja igen magas volt az elmúlt napokban. A nagyvárosokban többfelé is meghaladták az egészségügyi határértéket a mért értékek. A csapadék hatására azonban az ország nagy területén tisztulni fog a levegő. Kedden már csak közepes szintű lesz a légszennyezettség, és szerdától további csökkenés várható.

Szerdán ismét kettősfronti hatás várható. Délelőtt nyugaton, délután a keleti országrészben számíthatunk több csapadékra. A szél élénk marad, és többfelé erősen felhős lesz az ég. A napsütés hiánya és a hűvös, szeles idő lehangoltságot, fáradékonyságot okozhat. Az ízületi panaszosok és a frissen műtöttek érezhetik meg leginkább az időjárási paraméterek változásait ezekben a napokban.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás várható. Az élénk szélben több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Már csak északon, északkeleten lesz csapadék. Az időjárás-érzékenyek már csak enyhébb panaszokat tapasztalhatnak a nap folyamán.