Kén-dioxidban fuldoklik Kína - műholdképpel

Vágólapra másolva!
Óriási szmog- és ködfelhő látható Kelet-Kína fölött a NASA Earth Observatory október közepén készült műholdfelvételén. A szmog olyan vastag volt, hogy délben is bajos volt látni a napot, emiatt megugrott a közúti balesetek száma.
Vágólapra másolva!

Az ipari eredetű szennyezés egy magasnyomású légköri képződmény, azaz anticiklon miatt halmozódott fel a levegőben, mert alig volt szélfúvás, ami eloszlathatta volna a szmogot. A NASA műholdas érzékelői kivételesen magas kén-dioxid-koncentrációt mértek - ez szinte biztosan szénerőművek és ércfeldolgozók füstjéből származik.

A műholdak továbbá magas részecske (aeroszol) tartalmat mértek, ami valószínűleg az erdőtüzek és a fosszilis tüzelőanyagok korma. Az aeroszolok elnyelik a napsugárzást - ezért volt nehéz megpillantani a napot - és mintegy csapdába esik a hőt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A NASA Earth Observatory műholdfelvétele - a teljes felbontású kép innen tölthető le

Kínában 2000 és 2006 között 53%-kal nőtt meg a kén-dioxid-kibocsátás. Ez a vegyület szúrós szagú, mérgező gáz, roncsolja a vörösvérsejteket és belélegezve izgatja a nyálkahártyát. A légkörbe kerülve a kén-trioxiddal együtt savas esőt okoz. Ebben a hat évben Észak-Kínában 85%-kal, míg délen csak 28%-kal nőtt a kén-dioxid-kibocsátás - derül ki az Atmospheric Chemistry and Physics (Légkörkémia és -fizika) című folyóiratban 2010 elején közölt tanulmányból. 2006 után viszont visszaesett a kibocsátás, főleg azért, mert egyre több hőerőműre szereltek a kén-dioxid ellen füstgázszűrőt.

A Kínai Népköztársaság egyébként a világ legnagyobb légszennyezőjének számít az Egyesült Államok mellett, ám jelentős környezetvédelmi erőfeszítéseket tesz. Egy ausztráliai agytröszt, a Vivid Economics (Eleven gazdaság) friss jelentése szerint például a szénerőművekben Kína 14,2 amerikai dollárnak megfelelő összeget költött a környezetszennyezés csökkentésére egy tonna szénre számítva - messze többet, mint az Egyesült Államok (5,1 dollár), Japán (3,1 dollár), Ausztrália (1,7 dollár) és Dél-Korea (70 dollárcent). A költések toplistáját Nagy-Britannia vezeti 29,3 dollárral egy tonna szénre számítva.