Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megjön az első hó a hét végén

Vágólapra másolva!
Fokozatosan lehűl a levegő a hét közepétől, de a gyakori napsütés miatt eleinte még őszi hangulata lesz az időjárásnak. A legfrissebb előrejelzések szerint azonban pénteken és szombaton sokfelé várható havazás.
Vágólapra másolva!

Számottevő havazás péntek délután és szombaton délelőtt várható a számítások szerint Magyarországon. A friss hóréteg helyenként 10 centimétert is elérheti. A csapadék mennyisége még kissé bizonytalan, de nagy esély van arra, hogy összefüggő hótakaró alakuljon ki az ország egyes részein a hétvégén.

A magasban már kedden megkezdődött beáramlani a hidegebb levegő - ez csütörtökig folyamatos lesz. A változó felhőzet és a több-kevesebb napsütés miatt egyelőre őszies az időjárás, a hajnali fagyok visszatérése azonban már jelzi a változást.

A hét elején a kontinens időjárása gyökeresen megváltozott. Ennek oka az, hogy megerősött és kelet felé mozdult el az a ciklon - középpontja Franciaország déli vidéke fölött található -, amely megváltoztatta a légáramlási viszonyokat, így a nagy esőzés után a hideg légtömeg megindult a Kárpát-medence fölé.

A fokozatos hidegáramlás egészen csütörtökig folytatódik. Az előrejelzések szerint pénteken Olaszország északi része felett egy újabb ciklon alakul ki, amely északkelet felé haladva immár nem esőzést, hanem akár kiadós hóesést okozhat Magyarországon. A ciklonpálya előrejelzésének pontatlansága miatt a csapadék mennyiségének becslése kissé bizonytalan.


Légtömegek párharca a jövő héten

A számítások alapján a jövő hét elején egy frontzóna éleződik ki a Kárpát-medence felett, amely az enyhe, nedves mediterrán és a hideg légtömegeket választja el egymástól. A front hatására újabb csapadék várható, a halmazállapot azonban még bizonytalan. Hétfőn valószínűleg az eső lesz túlsúlyban, és délkeleten átmenetileg jelentősebben melegszik a levegő, a Dunántúl északnyugati részén azonban inkább hóesés várható. Az átmeneti enyhülés után ismét a frontzóna hideg oldalára kerülhet a térség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről