Határérték fölött a porkoncentráció - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat szerint továbbra is magas lesz a légköri porkoncentráció, azonban fokozatos csökkenés várható. A levegő szennyezettsége, főként a nitrogén-oxidok értéke közepes, néhol magas, azonban ebben is csökkenés várható. Emellett fokozatosan enyhül az idő, gyenge melegfronti hatásra kell készülni. Pénteken tovább melegszik a levegő, napos időre van kilátás, a kabát helyett pulóver viselete is elegendő lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön reggel párafoltok nehezítik a látásviszonyokat, amik főként az utakon jelenthetnek veszélyt. Gyenge melegfronti hatás várható. Többeknél fejfájás, egyes esetekben migrén alakulhat ki. Álmatlanság, levertség, türelmetlenség jelentkezhet. A szívbetegek fokozottan figyeljenek magukra és ne terheljék túl magukat.

Magas lesz a légköri porkoncentráció, valamint helyenként a levegő szennyezettsége is. A következő napokban mindkét érték csökken. A fővárosoktól távol szabadtéri programok tervezése ajánlott, ugyanis pár fokkal melegebb lesz az eddig tapasztaltnál, és sokfelé süt majd ki több órára a Nap.

Pénteken tovább melegszik az idő, marad a gyenge melegfronti hatás. Pár fokkal emelkedik a legmagasabb nappali hőmérséklet, ami a szabadtéri programoknak kedvez. A hét utolsó munkanapján érdemes kirándulást, szabadtéri sportolást tervezni, ugyanis a levegő szennyezettsége alacsony lesz.

Szombaton a péntekihez hasonló, szabadtéri programokra alkalmas idő várható. A hőmérséklet néhol elérheti a 20 fokot is. A több órás napsütés miatt időnként megnő a hőérzet. A frontra érzékenyek fellélegezhetnek, ugyanis markáns fronthatás nem várható.