A világítótorony tetejéig robbantak a hullámok a spanyol partokon

Vágólapra másolva!
Orkánerejű szél korbácsolja a tengert a brit, a francia és a spanyol partokon. Nyugat-Európában egymást érik a ciklonok gyorsvonatként robogó időjárási frontjai.
Vágólapra másolva!

Hatalmas hullámok korbácsolják a spanyol kikötővárost, Santandert az atlanti parton. November 9-én 110 km/óra sebességű széllel vihar tombolt a Vizcayai-öbölben, így a hullámok magassága szinte elérte a világítótorony tetejét a városhoz közeli Mouro szigetén. A vihar által felkorbácsolt tengervíz látványosan törik meg a La Magdalena félszigeten álló kilátó falán is:

Forrás: MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Egymás után érik el a ciklonok gyorsan robogó frontjai Nyugat-Európát, amelyek helyenként orkán erejű széllökéseket okoznak. A kilencedikei vihart a spanyol partok mentén az a ciklon okozta, ami vasárnap alakult ki Izland térségében, majd elérte Franciaországot és az Ibériai-félszigetet is.

Az újabb ciklon frontjai 11-én reggelre érkeztek Nagy-Britannia fölé, majd délutánra, estére elérik Franciaországot, Németországot és a Skandináv-félsziget déli felét is. A legerősebb széllökések elérhetik akár az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. A tomboló szél magasra korbácsolja a tengerek hullámait is, veszélyeztetve a hajók haladását. A frontok mentén néhol kiadós (20-30 mm) csapadék hullik.