Csapadékos hétkezdet okoz ízületi fájdalmakat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hétfőn országszerte szükség lehet az esernyőkre. Bár a csapadék mennyisége nem lesz jelentős, a páratartalom-változás miatt ízületi panaszokat tapasztalhatunk. Az eső kimossa a levegőből a napok óta igen nagy koncentrációban jelen levő szennyezőanyagokat is.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn kettősfronti hatásra lehet készülni. Többfelé lesz felhős az ég, azonban csapadék csak szórványosan fordul elő. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, a kora esti órákban már szükség lehet a kabátra. A nyugati, északnyugati országrészben autózók a csúszós útszakaszok miatt fokozottan figyeljenek oda. A maximumhőmérsékletek a jövő héten még mindig a sokéves átlag felett alakulnak, sokaknál koncentrálási problémákat, megnövekedett reakcióidőt okozva.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja igen magas volt az elmúlt napokban. A nagyvárosokban többfelé is meghaladták a mért értékek az egészségügyi határértéket. A hétfői csapadék hatására azonban az ország nagy területén tisztulni fog a levegő. A legmarkánsabb csökkenésre a Tiszántúlon élők számíthatnak.

Kedden gyenge melegfronti hatás várható. Csökken a csapadékhajlam, már csak futó záporokra számíthatunk. Megerősödik a déli szél, mely fejfájást, migrént válthat ki. Az utakon csökkenhet a járművek menetstabilitása. A fejfájásra hajlamosak figyeljenek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A fronthatásra érzékenyeknél alvásproblémák léphetnek fel az éjszaka folyamán.

Szerdán ismét kettősfronti hatás várható. A délután folyamán számíthatunk több csapadékra. A szél még mindig erős marad, de hosszabb-rövidebb időszakokra szinte mindenütt ki fog sütni a nap, mely javíthat kedélyállapotunkon. Az igen változékony időben viszont a szokásosnál fáradtabbnak érezhetjük magunkat.