Viharos szelet hoz a Dunántúlra az új mediterrán ciklon

Vágólapra másolva!
Markáns ciklon képződik a Földközi-tenger középső medencéjében, amely nagy területen okoz viharos, időnként orkánerejű széllökést a hét elején. Az erős légáramlás mellett a heves csapadék vezethet további problémákhoz a térségben. A légörvény Magyarország időjárását is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Markáns, alacsonynyomású légörvény erősödik meg hétfőn és kedden a Földközi-tenger középső medencéje felett. A mediterrán ciklon középpontja hétfőn Szicília felett található, kedden kissé keletebbre mozdul. Viharos, olykor orkánerejű széllökésekre kell számítani hétfőn a francia Perpignantól Tunézia északi partvidékéig, kedden főként Szicília és Dél-Itália térségében. Ennek oka egyrészt, hogy a légnyomás a felszín közelében gyorsan változik időben és földrajzilag is, másrészt a ciklon nyugati oldalán észak felől érkező hűvös légtömeg dinamikája.


Magyarország is megérzi a ciklon hatását

A mediterrán ciklon felhőzete kedden Magyarország jelentős részét beborítja, csapadék elsősorban a déli és keleti megyékben várható. A ciklon is szerepet játszik abban is, hogy a Dunántúlon megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északias szél. A várható szélsebességeket térképes előrejelzésünk mutatja részletesen.

Azért ilyen viharos az idő most Dél-Franciaországban és Dél-Itáliában, mert még mindig viszonylag meleg ía tengerfelszín - Szicília környékén kellemes, 22 fokos a víz. Ez nagy légköri instabilitást eredményez a ciklonra jellemző nagytérségű feláramlással együtt, így könnyen törnek ki heves viharok. A zivataros kifutószelek az egyébként viharos alapáramlásban 120 km/órát meghaladó széllökésekhez vezethetnek. A nagy szél mellett intenzív csapadékkal jár a ciklon átvonulása, helyenként áradás sem kizárt.

A Földközi-tenger középső medencéjében a statisztika szerint egyébként is az október a legviharosabb, legcsapadékosabb hónap. Az évek között azonban meglehetősen nagy különbségek vannak. Idén az októberben lehullott csapadék mennyisége sokfelé már most eléri az átlagos havi összeg kétszeresét. A viharok intenzitása a tengervíz fokozatos hűlésével decembertől errefelé csökken, míg a mediterrán térség keleti részén akkor kezdődik az igazi csapadékos szezon.