Áradással fenyegeti Kubát a Paula hurrikán

Vágólapra másolva!
A Paula hurrikán már megközelítette Kubát, így a napokban a szigetlakók viharos időjárásra, intenzív esőzésre, áradásokra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Az idei atlanti szezon kilencedik hurrikánja, a Paula kedden jelent meg a Karib-tenger térségében. Az elmúlt mintegy 36 órában gyorsan fejlődött a meleg tengerfelszín fölött, és már elérte a Saffir-Simpson skála szerinti kettes erősséget. Középpontjával jelenleg a Yucatán-félsziget és a Kuba közti térségben örvénylik, és keleties irányban tart Kuba felé.

A Paula egy kisméretű (átmérője csupán 50 km), de erős trópusi rendszer, ami a kubai partokat elérve a szárazföld felett szélerősségét tekintve kissé gyengülni fog, de egyúttal szét is terül. Csak lassan halad majd tovább kelet felé, így nagy mennyiségű csapadékkal áztathatja el a szigetországot az elkövetkező napokban. A meteorológusok a hétvégéig területi átlagban 120-170 mm esőre számítanak. Az esőzések következtében hirtelen áradások és földcsuszamlások alakulhatnak ki Kuba nyugati vidékein.

A csapadék mellett az orkánszelek is problémákat okozhatnak az elektromos hálózatban és a könnyűszerkezetes épületekben. A jelenleg mintegy 160 km/órás átlagszelet közel 200 km/órás lökések kísérik - de a ciklon szárazföld felett gyengülni fog. A partmenti tájakon a viharos szél erős hullámzást, vihardagályt is eredményezhet. Az esőzés, az áradás és a viharos szelek a főváros Havannát is elérhetik.

A trópusi képződmény korábban Hondurasban és Észak-Belizében is heves esőzéseket okozott. Hondurasban 19 ház megrongálódott a szélviharban. A hurrikán széle jelenleg a Yucatán-félsziget északkeleti partvidékét is érinti, Cancún térségében még érezteti hatását, de az esti órákban már javul a helyzet. Itt néhány repülőjárat törlésétől eltekintve nem okozott fennakadásokat a ciklon. A város egyébként a november végén tartandó nemzetközi klímakonferenciának ad majd otthont.

Mindeközben trópusi vihar jelent meg szerdán a Csendes-óceán nyugati medencéjében is, ami az előrejelzések szerint már csütörtökön hajnalban tájfunná erősödhet. Az elkövetkező napokban tovább erősödve a Fülöp-szigetek felé halad tovább és vasárnap-hétfő magasságában éreztetheti hatását a szigetországban.