Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Viharciklon érte el Németország északi részét

Vágólapra másolva!
Az Északi-tengeren egy viharciklon halad át. Németország partvidékén és Dániában csütörtök estig tart a viharos időjárás.
Vágólapra másolva!

Németország északnyugati partvidékén helyenként már szerda reggel 100 km/órás széllökést mértek, pedig az Északi-tengeren közeledő viharciklon csak délután éri el a térséget. A szélvihar a számítások szerint este már Dániánál, majd pedig a Balti-tenger felett jár. Helyenként orkán erejű, azaz 120 km/órát meghaladó széllökés várható. Az Északi-tengeren átmenetileg korlátozni kell a hajóforgalmat. A vihart okozó ciklon középpontja csak lassan halad kelet felé, így a térségben csütörtök estig előfordulhatnak szélrohamok.

Ősszel indul be a viharciklon-szezon

Az ősz folyamán a mérsékelt égövben általában fokozódik a ciklonok aktivitása. Ezek a nagytérségű, alacsonynyomású légköri képződmények intenzívebbé válnak. A ciklonok hidegfrontjai mentén alakul ki a legerősebb szél. A szélsebesség függ attól, milyen gyorsan csökken a légnyomás a ciklon középpontja felé haladva, milyen különbség van a hidegfront előtti és mögötti légtömeg hőmérsékletében, valamint a hidegfront helyzete is meghatározó. Amikor a hidegfront vonala a ciklon középpontjától délre, észak-déli irányban húzódik, akkor fordulnak elő a legnagyobb széllökések.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről