Tiltakoznak az olimpia ellen a müncheni zöldek

Vágólapra másolva!
Helyteleníti a Német Természetvédő Kör (DNR), hogy München városa pályázzon a 2018-as téli olimpia megrendezésére, így a franciaországi és a dél-koreai versenytársak esélyei nőnek. 
Vágólapra másolva!

Felelőtlenség lenne ötkarikás játékokat lebonyolítani a garmisch-partenkircheni régió szűk völgyeiben és ökológiailag kiemelten fontos részein - közli hétfői állásfoglalásában a DNR.

Ezzel jelentősen csökkentek a bajor kandidálás esélyei a két riválissal, azaz a franciaországi Annecyvel és a már kétszer alulmaradt dél-koreai Pjongcsanggal szemben. A pályázati anyagokat január 11-ig kell elküldeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely július 6-án, Durbanben dönt a helyszínről.

Az olimpiarendezési szándék bejelentésének 2009 október 15-i határidejére csak a fenti három város jelentkezett, így az 1988-as téli játékok óta a nyolc év múlva esedékes versenyre a legalacsonyabb a pályázók száma. A XXIII. téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és 25. között tartják.

München volt a helyszíne a tragikus kimenetelű 1972-es nyári olimpiának, amelynek tizenegyedik napján (szeptember 5-én) öt palesztin terrorista túszul ejtett tizenegy izraeli versenyzőt, edzőt és hivatalos résztvevőt. Két ellenálló túszt lelőttek, a többieket a német hatóságok rosszul tervezett szabadító akciója közben mészárolták le.