Egyre több napsütés várható - humánmeteorológia

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől kezdve országszerte több napsütésre lehet számítani. Az alacsony légszennyezettség miatt érdemes akár a városokban is kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni. A következő napokban marad a sok napsütés, azonban elvétve futó záporok várhatók, réteges öltözködés javasolt.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön markáns fronthatásra nem kell számítani, csak északkeleten lesz borongós az idő. Az ország más részein többórás napsütés garantálja a jó kedélyállapotot. Érdemes kihasználni a szép időt kirándulásra, szabadtéri sportolásra. Az alacsony légszennyezettségnek köszönhetően akár a nagyobb városokban is ajánlott tenni egy sétát. A szabadtéri programokhoz minden esetben réteges öltözködés, esetleg az érzékeny szeműeknek napszemüveg javasolt.

A szálló por és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, és alig fog változni a következő napokban. A sok csapadéknak köszönhetően a pollenallergiások is kissé fellélegezhetnek, a hétvégi eső kimosta a levegőből a virágpor jelentős mennyiségét, viszont még így is közepes mértékű az üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja.

Pénteken a magasabb légrétegekben melegedés kezdődik, gyenge melegfronti hatás várható. Nyugtalanság, alvászavarok, idegesség enyhén jelentkezhetnek. A keringési betegek közül főleg a magas vérnyomásban szenvedőknek kell fokozottan odafigyelniük a nap folyamán. Ők, ha tehetik, pihenjenek többet. Ezen a napon a fronthatás és a megnövekedett hétvégi forgalom miatt az utakon fokozott figyelem, türelem ajánlott.

Szombaton eleinte országszerte felhős lesz az ég, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet, sokfelé lehet számítani több órás napsütésre. A változékony idő miatt újból megnő a megfázásveszély. Markáns fronthatás nem várható. A Dunától keletre fekvő területeken kell számítani csapadékra futó záporok formájában, így ezeken a területeken vízhatlan ruha, esernyő hasznos lehet.