Az elsötétített felhőkarcolók védik a vándormadarakat

Vágólapra másolva!
Elsötétítéssel próbálják védeni a madarakat a New York-i felhőkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, ugyanis addig fejeződik be a vándormadarak őszi vonulása.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint évente 90 ezer madár pusztul el amiatt, hogy nekirepül a magas épületek üvegfalainak, mert az éles fény megzavarja tájékozódó képességét.

A vándormadár-védelem szervezői felszólították az épületek helyiségeinek bérlőit, hogy ne égessék feleslegesen a lámpákat, kapcsolják le azokon a szinteken, amelyeken senki sincs, akik pedig kénytelenek éjszakába nyúlón dolgozni, azok vagy húzzák be a sötétítő függönyt, engedjék le a rolót, vagy használjanak asztali lámpákat - tudósít a BBC.

New York Cityben nyolc különféle épület birtokolta a világ legmagasabb épülete címet a 20. század folyamán. Avárosban 86, felhőkarcolónak számító épület van - ez azt jelenti, hogy mindegyikük legalább 600 láb, azaz 183 méter magas az önkéntesek által fejlesztett online enciklopédia, a Wikipedia összesítése szerint. A 415-417 méteres World Trade Center két tornyának ledőlése után (2001. szeptember 11.) az Empire State Building a legmagasabb épület a városban. Ez utóbbi 1931-ben épült, és 381 méteres.