Tíz éve nem volt egyszerre két ilyen erős hurrikán az Atlantin - műholdképpel

Vágólapra másolva!
Két rendkívül erős, a Saffir-Simpson skála szerinti négyes kategóriájú hurrikán örvénylik az Atlanti-óceán felett. Ilyenre tíz éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Ritkán látható jelenség figyelhető meg az Atlanti-óceán térségében. Két nagyon erős hurrikán, az Igor és a Julia alakult ki egymáshoz viszonylag közel. A Weather Channel meteorológusa szerint ilyen utoljára, 1999-ben fordult elő a térségben.

Két ilyen erős hurrikán jelenléte akár katasztrófához is vezethetne, de szerencsére a viharobjektumok a szárazföldektől távol helyezkednek el, és az előrejelzések szerint egyedül a Bermuda-szigetek lakóinak kell viharos időjárástól tartaniuk.

Már egy hét telt el azóta, hogy az Igor hurrikán megjelent az Atlanti-óceán térségében. A viharobjektum azóta szinte folyamatosan erősödik, és a hét elejére már az osztályozásulkra használt, ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti négyes kategóriájú hurrikánná fejlődött (ez azt jelenti, hogy a szárazföld fölé érve teljesen elpusztítaná a kisebb házak tetőszerkezetét, és a belterületek jelentős mennyiségű víz alá kerülnének).

A legfrissebb mérések szerint az elmúlt órákban az Igor valamelyest veszített erejéből, de a ciklonban mért átlagos szélsebességek még mindig meghaladják a 210 kilométer/órát, a legerősebb széllökések pedig megközelítik a 260 kilométer/órát.


Földcsuszamlásokat okozhat Mexikóban a Karl

Az Igortól nem messze, az Atlanti-óceán térségében egy másik IV. kategóriájú hurrikán is megfigyelhető. A szeptember 12-én, vasárnap kialakult alacsony nyomású képződmény a Julia nevet kapta. A nyílt tengerfelszín felett mozogó trópusi ciklon nagyon gyorsan erősödött a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlás miatt, és mára az Igorhoz hasonlóan IV. fokozatú hurrikánná fejlődött.

Az előbb említett két hurrikánnál sokkal veszélyesebb a Karib-tenger térségében ma reggelre kialakult trópusi vihar. Igaz, hogy a Karl névre keresztelt vihar erőssége messze elmarad a hurrikánokétól, ám a lakott területek közvetlen közelében kialakult légköri képződmény komoly pusztításokat okozhat Közép-Amerikában.

Forrás: NASA/AFP

Kavarog az Igor és a Julia a NASA szeptember 14-én készült műholdfelvételén

A Karl szerdán elérte a Yucatán-félsziget térségét. A szárazföld felett áthaladva a vihar valamelyest veszít erejéből, de csütörtöktől a Mexikói-öböl meleg vízfelszíne felett ismét erősödik. Az amerikai Hurrikán Előrejelző Központ számításai szerint a Karl eléri a hurrikán intenzitást, mielőtt szombaton Mexikó északkeleti partjaihoz érkezne. A térségben így kiadós, 100-150 millimétert meghaladó csapadékot várnak, ezért áradások és földcsuszamlások kialakulásától is tartani lehet.