38-an haltak meg a heves esőzések miatt Guatemalában

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot rendeltek el Guatemalában, ahol a több napos heves esőzések sokfelé súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. A híradások szerint 38 ember lelte halálát a katasztrófákban.
Vágólapra másolva!

A híradások szerint 38 ember meghalt szombaton Guatemalában, ahol a több napja tartó heves esőzések súlyos áradásokat, földcsuszamlásokat és sárlavinákat okoztak. 12 embert akkor ért halálos katasztrófa, amikor busszal utaztak az Inter-America autópályán Guatemala fővárosától mintegy 100 kilométerre. A buszt egy, a hegyekből lezúduló sárlavina ragadta magával, és teljesen maga alá temette. Ezen kívül az áradások is áldozatokat szedtek.

A trópusi időjárási rendszerek Közép-Amerikában és a Mexikói-öbölnél a múlt héten özönvízszerű esőzést okoztak. A Guatemala térségében napok óta tartó szinte folyamatos heves esőzések következtében a hegyeken a talajréteg teljesen telítetté vált, és ezért következtek be a földcsuszamlások. Az előrejelzések szerint további jelentős csapadékra van kilátás, ezért a helyiek további földcsuszamlásoktól tartanak.

A heves esőzések és az áradások a mexikói Tabasco államban is emberek ezreit kényszerítette otthonaik elhagyására. A helyi hatóságok a Guatemalával szomszédos Chiapas és Oaxaca államokban is rendkívüli intézkedések meghozatalára kényszerültek a súlyos áradások miatt. Néhány helyen kénytelenek voltak átvágni a gátakat, hogy a sűrűbben lakott területeket megvédjék. Mexikóból halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Mexikóban az áradások szinte teljes egészében tönkretették azokat az építkezéseket, amelyeket a májusi Agatha trópusi vihar okozta károk helyreállítására végeztek.

Ugyanakkor a nagy mexikói olajtársaságok folyamatosan végzik az olajkitermelést, és csak kisebb nehézségekkel kellett szembenézniük.