Évszázados esőzést hozott a tájfun Kínában

Vágólapra másolva!
Két ember halálát okozta Tajvanon a Fanapi tájfun. A trópusi ciklon ezután az évszázad legnagyobb esőit produkálta Kína belső vidékein. Van olyan környék, ahol 200 mm csapadék hullott mindössze 24 óra alatt.
Vágólapra másolva!

A Fanapi vasárnap érte el Tajvan partjait, egyes helyeken 220 km/órás széllökésekkel. A viharokban több mint száz ember megsérült, a hatalmas esőzések pedig a sziget keleti részén áradásokhoz vezettek. Az egyik 45 éves tajvani áldozatot egy leszakadt elektromos vezeték rázta meg, egy idősebb férfi pedig a rizsföldön vesztette életét. (A tájfunról szóló korábbi hírünk: Tovább pusztít a Fanapi.)

Tajvanon összesen 157,7 millió amerikai dollárnyi kárt okozott a vihar, amely ipari létesítményeket és termőföldeket is tönkre tett. A szigetországban eddig a Fanapi volt a legerősebb tájfun az idén.


Iskolásokat ejtett foglyul a tájfun

A trópusi ciklon miatt az évszázad legnagyobb esőzéseitől és következményeitől szenvednek Kína Kuangtung (Guangdong) tartományában is. A tájfun a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományban landolt hétfőn, mielőtt Kuangtungba ért volna. Huszonnégy óra leforgása alatt Fucsien hat megyéjében 200 milliméter, míg átlagosan 100 milliméter csapadék hullott a térségben, ami száz év rekordja - jelentették a tartományi meteorológiai hivatalok.

Forrás: NASA

A bal oldali űrfelvételen a Fanapi a kínai partok felé közelít, a jobb oldali infravörös felvételen a vörös foltok a legnagyobb csapadékmennyiséget jelölik (készítette a NASA Terra műholdjának MODIS egysége és az Aqua műhold ARIS műszere)

A legsúlyosabban érintett helyeken, például Jancsun (Yagchun) városban 500 milliméter esett. Maomingban az eső és a földcsuszamlások miatt nyolcezer embert költöztettek el. Az áradások több falut elöntöttek, Hszinji (Xinyi) városban két hidat és tíz házat romboltak le a földcsuszamlások. A három legsúlyosabban érintett település egyelőre megközelíthetetlen és a távközlési összeköttetés is megszűnt velük.

A térségben ezrek vannak fogságban, köztük iskolás gyerekek. A helyszínre mentőket, az időjárástól függően helikoptereket küldenek. A legfrissebb jelentések szerint kedden folytatódnak a heves esőzések a régióban.

Szecsuan tartomány székhelyének, Csentunak (Chengdu) a repülőterén több mint tízezer utas kényszerült hosszú várakozásra húsz órán át tartó felhőszakadás miatt. A városi meteorológiai hivatal közel 360 villámlást regisztrált két óra alatt. Eddig legkevesebb tíz gép indulását törölték, több mint százét elhalasztották. Öt gépet irányítottak vissza a felszálló helyére, míg 28 járatot más, szomszédos repülőtér fogadott.