Végigseper az Earl hurrikán az USA keleti partja mentén

Vágólapra másolva!
Már Kanadát is eléri szombaton 2010 eddigi legerősebb hurrikánja, miután végigvonul az Egyesült Államok keleti partja mentén. Szinte az egész partvidéken fokozott riadókészültség van érvényben.
Vágólapra másolva!

Kétszáz kilométerre megközelítette péntek reggel az Earl hurrikán Észak-Karolina partvidékét. Ez a távolság már elég kicsi ahhoz, hogy a szárazföld fölé húzódjon a viharobjektum intenzív csapadéksávja, viszont elég nagy ahhoz, hogy a hurrikán gyengülését ne gyorsítsa fel. Jelenleg a legnagyobb széllökés eléri a 160 km/órát a hurrikánban.

Maga az Earl északkeleti irányba halad, párhuzamosan a keleti parttal, nagyjából 30 km/órás sebességgel: ez azt jelenti, hogy szombaton a kanadai partokat is megközelíti. A heves, akár szökőárt is okozó part menti széllökések és az intenzív esőzés lehetősége miatt mintegy 2000 kilométeres partszakaszon rendeltek el különböző fokozatú riadókészültséget.

Forrás: AFP

A háborgó tenger az észak-karolinai Kill Devil Hills mólójánál

Az Earl az év eddigi legerősebb trópusi ciklonja (az amerikai kontinens közelében hurrikánnak hívják ugyanazt a jelenséget). Az Atlanti-óceán közepén keletkezett még az elmúlt hét közepén, és kedden, valamint csütörtökön a négyes erősséget is elérte a Saffir-Simpson skálán, amikor 280 km/órás széllökés is előfordult benne. Északkelet felé sodródva, a hidegebb vizek felé érve megkezdődött a lassú gyengülés, ugyanakkor az Earl egyre közelebb került a lakott területekhez.


Megtervezett útvonal

A trópusi ciklonok az egyenlítő közelében születnek, és fokozatosan magasabb szélességek felé vándorolnak. Haladásuk kelet-nyugati komponensét az uralkodó széláramlás határozza meg. Ez alapján kezdetben a passzátszelek uralta területen északnyugati irányban vonulnak, majd a nyugati szelek övébe érkezve északkeletire módosul az irányuk. Az Earl hurrikán pont akkor fordult északkeleti irányba, amikor legjobban megközelítette a szárazföldet, így éppen párhuzamosan halad végig a keleti parton, így sűrűn lakott területet érint.