Sztárfotók: benéz az ablakon az Androméda-köd

Vágólapra másolva!
Bolygót fotózó csillagászt fotózott a Bakonyban egy csillagász. A felvételen a Jupiter és az Uránusz egyaránt látható: mindkét bolygó szeptember 21-én kerül szembe a Nappal a Földről nézve. A gázóriás Jupiter 1951 óta most lesz először ilyen közel hozzánk.
Vágólapra másolva!

"A fényes Jupiter feletti kis csillagháromszög jobb oldali tagja az Uránusz. Mindkét bolygó szeptember 21-én lesz oppozícióban. A fotót a Bakonyban készítettem, a Pisztrángos-tónál, Gyurom János barátom látható rajta, miközben a Jupitert fotózza a párás tó felett" - írja az alábbi felvételről Ladányi Tamás csillagász:

Fotó: Ladányi Tamás

A Jupiter és az Uránusz a Bakonyból - kattints a fotóra a teljes képernyős változatért!

Oppozíció akkor alakul ki, mikor a Naprendszer egyik égiteste szembeáll a Nappal a Földről nézve. Ilyenkor az égitest éjfélkor delel. Nem kerülhetnek oppozícióba azok az égitestek, melyek pályája a Földén belül esik.


"A taliándörögdi romokból felfelé pillantva a Tejút látványát örökítettem meg az alábbi fotón. Az ablaknyíláson az Androméda-köd tekint befelé" - ezzel a kommentárral látta el felvételét a csillagász. A kép a Perseida-meteorraj augusztusi látogatása idején készült.

Fotó: Ladányi Tamás

A Tejút Taliándörögdről - kattints a fotóra a teljes képernyős változatért!

Fotók: Ladányi Tamás (www.twanight.org)