Eljutási versennyel indult az autómentesítő Mobilitási Hét

Vágólapra másolva!
A tömegközlekedők nyerték az Európai Mobilitási Hét nyitórendezvényét, az eljutási versenyt Budapesten. A héten autómentes hétvége, Critical Mass biciklis felvonulás, kerékpáros utcabál és alternatív autóshow is lesz.
Vágólapra másolva!

A közösségi közlekedést igénybe vevők nyerték az Európai Mobilitási Hét nyitóeseményeként megrendezett csütörtök reggeli eljutási versenyt Budapesten. A kerékpáros csapat néhány perccel lemaradva másodikként, míg az autós versenyző harmadikként futott be az V. kerületi Főpolgármesteri Hivatalba. A "futam" a XVII. kerületi Rákoskert vasúti megálló P+R és B+R parkolójából rajtolt negyed nyolckor.

A tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Budapesten évente 60-80 ezer új autó követel magának utat, parkolóhelyet, erre azonban nincs kapacitás, a főváros "megtelt" - kommentálta az eseményt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a Főpolgármesteri Hivatalban.


Legalább 150 ezer kocsi feleslegesen közlekedik a fővárosban

A rákosmentinél is rosszabb a helyzet Budapest egyes külső kerületeiben, sok helyről még mindig lényegesen gyorsabb autóval beérni a belvárosba, mint tömegközlekedéssel. Szintén rossz a helyzet a budapesti agglomeráció településein - tette hozzá Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője.

A fővárosban legalább 150 ezer kocsi van, amelynek valójában nem kellene elindulnia nap mint nap, hiszen tulajdonosának - időben vagy anyagilag - ésszerű lenne tömegközlekedésre váltania - hívta fel a figyelmet az autózás okozta környezetterhelésre Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója, hozzátéve, hogy a 21. században nem lehet cél az autózás teljes felszámolása.

Éppen az autómentesítés, az egészség- és környezetbarát közlekedési alternatívák népszerűsítése a célja a csütörtökön indult és szeptember 22-ig tartó Európai Mobilitási Hétnek. A hét folyamán az ország közel száz településén szerveznek eseményeket, Budapesten többek között autómentes hétvégét és Critical Mass biciklis felvonulást tartanak.

Az OzoneNetwork is autómentes napot tart szeptember 22-én: tévénézőink többek között az E2 - emberbarát közlekedés című sorozat részeit, a Zöld verdákat, valamint a Kalandok kék keréken című dokumentumfilmet nézhetik meg:


A hét minden napja egy-egy téma köré szerveződik. Csütörtök a közösségi közlekedés napja. Este a Vígszínház mellett kerül sor az őszi Bringázz a Munkába! kampány nyitórendezvényére, egy biciklis utcabálra.

Péntek a gyalogos utcák napja lesz, melyhez újabb láncszem, a Baross utca csatlakozik a belváros sétálóutca-rendszeréhez. A kerékpárosklub "kormányzati eljutási versenyt" szervez, és kiderül, hogy mi lesz a neve a budapesti belváros bérbringa-rendszerének (hivatalos nevén a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszernek, amely 2011 nyarán indul).

Szombat-vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét, és az azzal egybekötött évadnyitó színházi fesztivált az Andrássy úton. Hétfőn A városi közlekedés alternatívái címmel tartanak szakmai fórumot, míg kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-ra várják az érdeklődőket a Nyugati téri óránál. Végül szerdán országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz.

Szintén az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás felvonulásra, a Critical Massra. A várhatóan több tízezres nagykörúti felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.

A mobilitási héten - a budapesti kerületeket külön számolva - összesen 95 magyarországi településen zajlanak majd programok. A budapesti eseményekről ezen az oldalon, míg a a más városokban tartott programokról itt érhető el részletes információ.