Vágólapra másolva!
Melyek a környezettel legtöbbet és legkevésbé törődő elektronikai cégek? Élen jár a Nokia, közepesen teljesít az Apple, és csak a lista végén kullog a laptopjairól közismert Lenovo és a gyerekjátékokat gyártó Nintendo - derül ki a Greenpeace legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Három fontos kritérium alapján állítja sorrendbe az elektronikai termékeket gyártó cégeket a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet: kivonják-e a gyártásból a mérgező anyagokat, visszaveszik és felelősen újrahasznosítják-e a tönkrement termékeket, továbbá csökkentik-e valahogyan azt a káros hatást, melyet gyáraik és termékeik gyakorolnak a környezetre, a klímára.


Dobogós a Nokia, a Sony Ericsson és a Philips

A Nokia kicsivel jobban is teljesített az előző jelentéshez képest, így újra az első helyet szerezte meg. Pontjait egyrészt azért kapta, mert minden új modelljének gyártásából kivont olyan káros vegyszereket, mint a PVC, illetve a brómozott és klórozott gyulladásgátló szerek, másrészt pedig az ügyvezető azon nyilatkozata miatt, miszerint a vállalat határozottan támogatja, hogy a világ fejlett országainak üvegházhatású gázkibocsátása legalább 30 százalékkal csökkenjen 2020-ra.

A Greenpeace egyedül azt sérelmezi, hogy a Nokia nem támogatja nyíltan az Európai Unió RoHS nevű direktívája új, még szigorúbb verziójának elkészültét. Az uniós jogszabály egyes veszélyes anyagok elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásával foglalkozik.

Forrás: AFP

Ez a világ első elem nélküli digitális kamerája. A szerkentyűt mintegy 40-szer görgetni kell, hogy a dinamó egy kép készítése erejéig feltöltse az akkumulátort. A készülék a Sony fejlesztése

A második helyen álló Sony Ericsson magasan a legjobban teljesítő vállalat, ami a mérgező vegyszerektől való megszabadulást illeti: 2008 eleje óta minden kérdéses vegyszert kivont gyártási folyamataiból. Mindemellett a Sony Ericsson az egyike annak a két cégnek (a másik az Acer), mely a legaktívabban lobbizik az EU-nál a RoHS szigrítása mellett. A világ negyedik legnagyobb mobiltelefongyártó cégeként a Sony Ericsson egyértelműen demonstrálta, hogy vetélytársainak semmilyen jó kifogása nem lehet arra, miért használják továbbra is, ugyanolyan mértékben a veszélyes vegyszereket indiai és kínai gyártósoraikon, mint eddig.

Az energiagazdálkodás terén is jó eredményeket tudnak felmutatni: 40 százalékban megújuló energiát hasznosítanak. A Greenpeace szerint a cég az újrahasznosítás, illetve hulladékkezelés terén fejlődhetne még.

A holland Philips a tavalyi negyedik helyről jött fel idén a harmadikra, bár ez főleg annak köszönhető, hogy vetélytársai sokat csúsztak lefelé a listán. A hollandiai központú vállalat jól teljesít a veszélyes vegyszerek terén: 2010 végéig tervezik minden új termékükből kivonnni a PVC-t, a brómozott gyulladásgátlókat és egyéb káros anyagokat, de a folyamat már 2008-ban elkezdődött. A 2007-es Greenpeace-jelentésben a Philips még rossz fiúnak számított, az azóta eltelt időszakban azonban a vállalat meglehetősen komoly fejlődésen ment keresztül. Bár kezdetben még amellett érveltek, hogy kormányzati segítségre volna szükségük, vagy a vevőkre kell hárítaniuk a veszélyes anyagok kivonásának költségeit, ma már határozott felelősséget vállalnak veszélyes hulladékaik kezeléséért is.


Az Apple-nek sokkal többet kellene letennie az asztalra, állítja a Greenpeace

A Motorola nagyot ugrott előre: a negyedik helyre jött fel a tavalyi hetedikről, bár ez szintén sokkal inkább a többi cég lefelé csúszásának eredménye, mint bármi másé. Az amerikai nagyvállalat is hajlandó kivonni a veszélyes vegyszereket mobiltelefonjaik gyártási folyamatából 2010 végéig - PVC-t már ma sem használnak, a brómozott gyulladásgátlókat pedig folyamatosan vonják ki -, viszont a többi termékük méregmentesítéséről egyelőre nincsen szó.

Hogyan rangsorolt a Greenpeace?

A zöld szervezet a pontokat kizárólag a cégek weboldalain közölt információk alapján osztotta ki. Az összesített jelentés legutolsó verziója 2010. május 26-án készült. A zöld szervezet a környezettudatos működés mellett arra szeretné ösztönözni az elektronikai termékeket gyártó nagyvállalatokat, hogy minél előbb előálljanak új, az alacsony CO2-kibocsátású gazdaság alapjaitképező technológiákkal.


A szintén egyesült államokbeli Apple idén is az ötödik helyet érte el, pontszámainak legtöbbjét a mérgező vegyszerek kivonása miatt szerezte. Pontot ért az a tény is, hogy az Apple is aktívan lobbizik az Európai Uniónál az új RoHS direktíva érdekében, de a Greenpeace szerint túlságosan kevés információt szolgáltattak a mérgező kemikáliákkal kapcsolatos jövőbeli terveikről.

A korábbi jelentésben az Apple rendszerint meglepően alacsony pontszámokat ért el, de 2009 márciusában az első laptopgyártó cég lett, mely teljesen kivonta számítógépeiből a PVC-t és a brómozott gyulladásgátlókat. A Greenpeace szerint a cégóriásnak van még hova fejlődnie, többek között a klímaváltozással, illetve CO2-kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatos alapelvei terén, mely kérdésekben, a zöldek szerint az Apple-nek világszinten is vezető szerepet kellene vállalnia.


A Panasonic újrahasznosít, a Sony visszafogja az üvegházgázokat, a HP lobbizik

A Panasonic a hatodik helyet kapta meg a legfrissebb listán: a legtöbb pontot az energiagazdálkodás, a legkevesebbet pedig a veszélyes hulladékok és az újrahasznosítás terén szerezte. Bár a japán nagyvállalat piacra dobott már jónéhány mérgező vegyszerektől mentes terméket - DVD-lejátszókat, házimozirendszereket és lámpákat -, egyelőre nem vállalta, hogy e szereket teljesen kivonja gyártmányaiból.

Forrás: AFP

Újrahasznosításra váró elektronikai alkatrészek: nem mindegy, mennyi mérgező anyag van bennük

A lista hetedik helyén álló Sony termékeinek legtöbbje - beleértve a Vaio-laptopokat és több digitális kamerát - részben már ma is PVC-mentesek, de a többi mérgező szer kivonására nem neveztek meg konkrét határidőt. Sok pontot szerzett viszont a Sony azzal, hogy 2000 óta 17 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátást, illetve, hogy 2016-ig már 30 százalékos csökkentésre tett ígéretet.

A HP a nyolcadik a listán, ezt az eredményt pedig leginkább annak köszönheti, hogy elkötelezetten támogatja az EU új RoHS direktívájának elkészültét. Néhány termékükből ugyan már kivonták a veszélyes vegyszereket - főként asztali számítógépeikből, laptopjaikból és LCD monitorjaikból -, de korántsem mindenhonnan.


A Sharp és az Acer nehezen szabadul a vegyszerektől, az LG még nagyot is mond

A kilencedik helyen a Sharp áll: a vállalatot egyedül azért érhet dicséret a Greenpeace szerint, mert alacsony energiafogyasztású termékeket gyárt, de mind üvegházhatású gázkibocsátása, mind a mérgező vegyszerek használata terén rosszul teljesített.

A tizedik helyen álló Dell egyenesen büntetőpontokat kapott, amiért bár 2009 végéig vállalta, a mai napig nem vonta ki minden termékéből a káros vegyszereket. Legújabb vállalásuk szerint 2011 végéig leszámolnak a PVC-vel és a brómozott vegyületekkel, de kizárólag a számítástechnikai termékekben.

A tizenegyedik helyen álló Acer szintén azzal veszített a pontjaiból a legtöbbet, hogy nem minden termékéből, csak a személyi számítógépekből tervezi kivonni e vegyületeket a jövő év végéig.

Az LG a legtöbb pontot termékei energiafelhasználása és a háztartási gépeik fogyasztásával kapcsolatos hamis állításaik miatt veszítette. A dél-koreai vállalat is nehezen szabadul a vegyszerektől, korábbi ígéreteikkel ellentétben csak a mobiltelefonjaikból tervezik kivonni a káros anyagokat 2010 végéig, a tévék, monitorok és számítógépek 2012-ig, a háztartási gépek 2014-ig kell, hogy várjanak.


A gyerekjátékokat gyártó Nintendo foglalkozik a legkevesebbet a klímával

A Samsung azért került a lista tizenharmadik helyére (a tavalyi hetedik után), mert elmulasztotta határidőre teljesíteni vállalását a veszélyes anyagok kivonásával kapcsolatosan, sőt, a Greenpeace szerint egyenesen félrevezette vásárlóit az ígérettel.

A legnagyobbat lefelé azonban a Toshiba csúszott, amely a tavalyi harmadik helyről került idén a tizennegyedikre - szintén a fenti okok miatt. Bár már most is gyárt PVC-mentes termékeket, a Toshiba nem jelölt ki új határidőt a káros anyagok teljes kivonására, ami azt jelenti, jelenleg nincs is ilyen tervük.

A Fujitsu a tizenötödik helyen áll, ahogy tavaly is. A japán cég támogatja a fejlett országok üvegházhatású gázkibocsátásainak 30 százalékos csökkentését 2015-re, és minden laptopja és asztali számítógépe megfelel a legújabb Energy Star elvárásoknak. Európai divíziója 15 százalékban hasznosít megújuló energiát, de az üvegházgáz-kibocsátásai csökkentésére például egyáltalán nem tett vállalást.

A lista vége felé kullog a szoftveróriás Microsoft, bár tavalyhoz képest így is eggyel feljebb került. A legtöbb pontot az energiagazdálkodás miatt szerezte a cégóriás, de a Greenpeace azt is értékelte, hogy a Microsoft támogatja a kötelező jellegű üvegházgáz-kibocsátáscsökkenést és megfelelően kezeli a veszélyes hulladékokat. A kínai Lenovo még a Microsoftnál is gyengébben teljesített, elsősorban a PVC és egyéb káros vegyszerek további használata miatt.

A lista legvégére a Nintendo került, annak ellenére, hogy tavalyi pontszámaikon valamennyit már javítottak - például PVC-mentes játékkonzolok piacra dobásával és energiahatékony adapterek gyártásával - továbbra is rosszul teljesítenek a hulladékkezelésben, sőt, saját káros gázkibocsátásaikat sem csökkentették.