Zivatarok vonulnak az országban

Vágólapra másolva!
Éjszaka egy hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét, megnövekszik a felhőzet és többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki. Felfrissül a levegő.
Vágólapra másolva!

13:00

A zivatarok szétterültek, de egy-egy gyenge zivatar továbbra is előfordul északkeleten. A következő néhány órában a nedves, labilis légtömegben a keleti és a középső országrészben további zivatarokra lehet számítani.

11:00

Az északkeleti országrészben láthatók vonalba rendeződött zivatarok, másutt alábbhagyott a zivatartevékenység, csökkent a felhőzet. Ugyanakkor a délnyugati határszél mentén újabb zivatarcellák jelentek meg Szlovénia és Horvátország területén, és lassan sodródnak az ország felé.

07:00

Budapestet elhagyták a zivatarok. Jelenleg a Dél-Dunántúlon, a Duna vonalán Pesttől délre, valamint az Északi-középhegységben járnak a zivatarok. A délelőtt folyamán átmenetileg alábbhagy a csapadékhajlam, nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. Délutántól azonban újabb zivatarokra van kilátás elsősorban a középső és a keleti országrészben.

A Dunántúlon tovább erősödik a szél. Balatonfüredi műszerünk 75.6 km/órás széllökést mért. Az OMSZ műszere szintén Balatonfüreden 104 km/órás maximum értéket regisztrált.

05:30

Több zivatar jelent meg az Északi-középhegységben, sűrűsödnek a viharfelhők Budapest környezetében. A legerősebb zivatarok jelenleg Letenye térségében vannak. Az OMSZ műszere Balatonmáriafürdőn már 84 km/órás széllökést is regisztrált. Az ICI Interaktív meteorológia siófoki műszere 66.2 km/órás lökést mért. Budapesten is egyre több helyen erősödik meg a szél, várhatóan több kisebb zivatar éri el a következő órában a fővárost.

04:00

A zivatarok két vonal mentén rendeződnek, az első a Bakony és Győr között, a második a nyugati határ melletti néhány 10 km-es sávban látható. Mérőműszerünk Tapolcán többször regisztrált 60 km/óra körüli széllökéseket, a maximum 64 km/óra volt. Balatonfüreden 62.6 km/órát mértünk.

02:00

A nyugati határon Szombathely és Zalaegerszeg közelében több zivatar lépett be az országba. Ezek nagy csapadékot hoznak, 20 mm-nél több eső eshet belőlük lokálisan rövid idő alatt. Kisebb zivatarok a Balaton és a Fertő-tó közötti területen és a főváros környékén fejlődnek tovább.Megerősödött a szél, többfelé 60 km/óránál erősebb lökések is mérhetők.

Vasárnap 01:00

Megjelentek az első kisebb zivatarok az országban. A főváros környékén és a Dunántúl északi részén fejlődött ki néhány zivatarfelhő. A Kisalföldön fokozatosan megerősödik a szél.

23:50

Csehországban komoly károkat okoztak a viharok

Már a reggeli órákban alakultak ki zivatarok Csehország nyugati részén. A hidegfront heves esőzéssel, viharos széllökésekkel haladt. Rengeteg fa kidőlt, több út járhatatlanná vált és többfelé felsővezetékek szakadtak le. A tűzoltóság nagy erőkkel dolgozott a helyreállításon. Háztartások ezrei maradtak áram nélkül. Ugyanakkor az ország keleti részén a front előterében derült idő, kánikula volt jellemző, jóval 30 fok fölé melegedett a levegő.

A lassú mozgású front a késő délutáni órákra Kelet-Csehországot is elérte. Útján többfelé okozott károkat. Egyes vízfolyások megáradtak, a városokban kiöntöttek a csatornák, helyenként térdig érő víz állt az utcákon. Sok ház pincéjét elöntötte a víz. A tűzoltók jelenleg is szakadatlanul dolgoznak. Délután egy biciklisre rázuhant egy fa. Életét nem sikerült megmenteni. Más halálesetről vagy komoly sérülésekről egyelőre nincs hír. A front hatására 20 fok közelébe hűlt a levegő.

Lassan Magyarországot is eléri a hidegfront, a nyugati és az északi határnál zivatarfelhők tornyosulnak. A legerősebb zivatarok jelenleg az osztrák határ közelében vannak, Szombathelytől nem messze. Az Északi-középhegységben már növekednek a gomolyfelhők.

22:00

Közel a csapadékzóna

Több zivatar jelent meg a nyugati határ közelében a Fertő-tó környékén Bécstől délre. A térségben megerősödött a szél, sőt helyenként viharos széllökéseket mérnek. A hőmérséklet 20 fok körül alakul. A zivatarok folyamatosan jönnek-mennek Ausztria és Csehország középső területein. Nagy zivatargóc alakult ki Szlovéniában is a csapadékzóna legdélebbi pontján.

20:00

Innsbruckban fél méter víz állt az utcákon

Nálunk átmenetileg megszűntek a záporok, zivatarok, de a front közeledésével újabbak kialalkulása várható. Ausztriában és Csehországban több heves zivatargóc vonul. Innsbruckot elöntötte a víz, amikor egy intenzív eső és jégeső haladt át a városon. A belvárosban a csatornarendszer nem tudta elvezetni a vizet, ezért fél méteres víz hömpölygött az utcákon.

18:00

Délutáni zivatarok hazánkban a keleti országrészben

Késő délután az előrejelzéseknek megfelelően a keleti megyékben záporok, zivatarok alakultak ki. Egy-egy zivatarból jégeső is előfordult. További zivatarokra a következő néhány órában elsősorban az Északi-középhegység térségében lehet számítani. A Fertő-tó mellett is kifejlődött egy nagyobb zivatargóc, de a csapadék nagy része a határon túl hullott le.

17:00

Heves zivatarok vonulnak tőlünk nyugatra

A front ma délután, kora este Svájcban, Ausztriában és Csehország középső területei fölött okoz heves zivatarokat gyakran felhőszakadással, jégesővel. A számítások szerint a következő órákban további nagy mennyiségű csapadékot hoz a térségbe, miközben a késő esti óráktól hazánkban is egyre többfelé fordul elő zápor, zivatar.

Várhatóan a cseh-osztrák-német határ környékén és Csehországban többfelé, majd a hajnali órákban Lengyelország délnyugati részén is jelentős csapadék, heves zivatarok alakulnak ki. Nagy valószínűséggel áradások is előfordulnak majd a térségben. Több régióban riasztásokat adtak ki a helyi meteorológiai szolgálatok.

Éjjel érkezik a front

A Brit-szigetektől északnyugatra elhelyezkedő markáns ciklon hosszan elnyúló frontrendszere szombaton az éjszakai órákban éri el a Kárpát-medence térségét.

Ma főként a keleti, északkeleti megyékben, illetve a nyugati határ közelében kell záporokra, zivatarokra számítani. Estétől északnyugat felől megnövekszik a felhőzet és az éjszakai órákban már egyre többfelé lehet esőre, záporra, helyenként heves zivatarra is számítani. A nyugati megyékben fokozatosan északnyugatira fordul a szél és megerősödik, helyenként pedig viharos széllökések is előfordulhatnak.

Vasárnap napközben a front lelassul, átvonulása nem lesz éles vonalhoz köthető. A változékony idő mellett, pár órás napsütésre is van kilátás, azonban helyenként elsősorban a középső és a keleti országrészben heves zivatarok alakulhatnak ki felhőszakadás, kis méretű jég, erős széllökések kíséretében. A nyugati megyékben csökken a csapadék valószínűsége, és inkább ott lehet számítani több napsütésre, de időnként erősen felhős lehet az ég. Az esti órákban a csapadékzóna kelet felé helyeződik át. A hidegfront mögött felfrissül a levegő, a nyugati megyékben általában 25 fok körül alakul a hőmérséklet, a keleti megyékben helyenként azonban még mindig 30 fok fölé melegszik a levegő.

Egy-egy heves záporból akár 20 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat rövid idő alatt, melynek hatására a kisebb vízfolyások hirtelen megáradhatnak. A heves események bekövetkezésének valószínűsége, a csapadék térbeli és időbeli eloszlása egyelőre bizonytalan.