Vége a kánikulának - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az átvonuló hidegfront hűvösebb, frissebb, kevésbé párás levegőt hozott. Az erős szél miatt nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet, a szívbetegek és a kismamák is nehezen viselik ezt a gyors lehűlést, javasolt a magnézium, a kálium és B vitamin tartalmú ételek fogyasztása.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap marad a hidegfronti hatás, országszerte folytatódik a lehűlés. Csapadék inkább a délutáni órákban várható. A hidegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek fokozott tünetek, fejfájás, ízületi fájdalmak. A szívbetegek és a kismamák nehezen viselik majd ezt az erőteljes lehűlést. A gyorsan érkező front felerősíti a görcsökkel járó panaszokat, megnő az infarktus kialakulásának veszélye. Az erős szél a kisgyerekeket nyugtalanná teheti, de a szélre érzékenyeknél is jelentkezhet fokozott ingerlékenység, fejfájás. Javasolt a magnézium, a kálium és B vitamin tartalmú ételek teljes kiőrlésű gabonák, a zöldfőzelékek, a káposzta, tojás, rizs, tejtermékek, dió, sárgabarack fogyasztása.

A levegő porszintje jelentősen csökken, a légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony marad. A csapadék miatt a pollenallergiás tünetek is visszaszorulnak, azonban a jövő hét második felétől ismét mérvadók lesznek.

Hétfőn frontmentes, de szeles időre készülhetünk. Több napsütésre számíthatunk, ami pár fokkal megemeli a nappali hőmérsékletet. Stabilizálódik az idő, azonban még mindig nem tér vissza a kánikula Az esőkabátra szükség van még, délelőtt egy-egy záporra lehet számítani. A szeles idő miatt tisztább levegő van, így az allergiások és az asztmatikus betegségekkel küzdők is könnyebb napok elé néznek. Könnyű nyári ételek fogyasztásával, megfelelő vitamin és ásványi anyagok bevitelével készítsük szervezetünket az elkövetkezendő változékonyságra.

Kedden kellemes nyári időre számíthatunk, mérséklődik a szél. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, ami okozhat fejfájást, koncentrációs zavarokat. A hét első felében változékony, frontokkal terhelt időre számíthatunk, melegszik az idő, hét végére ismét meleg nyári idő várható.