Már nem életveszélyes túrázni a Pilisben

Vágólapra másolva!
Újra megnyitották a viharkárok miatt másfél hónapig lezárt gyalogos túraútvonalakat a Pilisben, így csütörtöktől ismét látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a szentkereszti Szurdok. A viharok tízezer fát döntöttek ki.
Vágólapra másolva!

Sikerült felszámolnia az életveszélyes helyzetet az erdészetnek, ezért megnyitotta a május közepén lezárt turistaútszakaszokat. Bár a Rám-szakadékban a tönkrement korlátokat és kapaszkodókat pótolták, ezek a részek a korábbiaknál is nehezebben járhatók, ezért látogatásukat csak megfelelően felkészült turistáknak javasolják - figyelmeztet a Pilisi Parkerdő.

Tízezer fát döntöttek ki a viharok

Az áradás több helyen teljesen elmosta a hidakat és a lépcsőket a szentkereszti Szurdokban és a Holdvilág-árokban, így akár a jövő évig is eltarthat a pótlásuk.

Forrás: MTI

Szurdok a Pilisben

Továbbra sem használhatók az áradások miatt megrongálódott, kerékpározásra kijelölt erdészeti utak. Több hónapot vesz igénybe a Pap-réten keresztül Szentendréről Visegrádra vezető út, illetve a Pilismarótot Dobogókő térségével összekötő utak felújítása, ugyanis sok helyen az alapoktól kell újraépíteni az utat, míg másutt a burkolat sérüléseit kell javítani. A Pilisi Parkerdő elkezdte elszálltani azt a mintegy tízezer fát, amelyek a viharos időjárás miatt dőltek ki.

Az áradás és a viharok sok helyen megrongálták az évente tízmillió látogatót fogadó parkerdő kirándulókat szolgáló infrastruktúráját, ezért az erdészet önkéntesek segítségét kéri a félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításhoz. A segítségre a Pilis és a Visegrádi-hegység területén, valamint Budapest erdeiben van leginkább szükség. A jelentkezők az erdészet szakembereinek irányításával a már biztonságosan látogatható területeken segíthetnek a parkerdők rendbetételében - közölte a Pilisi Parkerdő.