Újabb trópusi vihar a Csendes-óceánon

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán térségében, Kína partjaitól délkeletre vasárnap egy újabb trópusi vihar jelent meg. A Chantu névre keresztelt vihar egyenesen Hongkong felé tart.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten az idei év első tájfunja, a Conson okozott komoly pusztításokat a Fülöp-szigetek, Hainan és Vietnám térségében. A tájfun közel száz halálos áldozatot követelt, és emellett rengeteg lakóházat és halászhajót is megrongált.

A légkör azonban nem nyugszik, vasárnap egy újabb alacsony nyomású képződmény alakult ki Kína partjainak közelében. A hétfőn még név nélküli trópusi depresszió kedd reggelre trópusi viharrá erősödött és a Chanthu nevet kapta.

Ma reggel a viharban mért átlagos szélsebesség már elérte a 65 kilométer/órát, a széllökések pedig meghaladják a 83 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint a nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar még erőt gyűjt, mielőtt csütörtökön eléri Kína délkeleti partjait. A Hongkong közelében partot érő vihar várhatóan nem erősödik tájfunná, de csütörtökre a legerősebb széllökések így is elérhetik a 100 kilométer/órát. Az erős szél mellett a csapadék is komoly gondokat okozhat. A jelenlegi számítások szerint a lehulló csapadék mennyisége általában 40- 45 milliméter körül alakul, de helyenként elképzelhető, hogy rövid idő alatt 100 milliméter eső is leesik. A szárazföld fölé érve a Chanthu gyorsan veszít majd erejéből és a hét végére teljesen leépül.

A térségben, a Chanthutól északra egy másik alacsony nyomású rendszer is megfigyelhető, amely az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ számításai szerint a következő órákban trópusi viharrá erősödhet.