Vágólapra másolva!
Száz éve nem látott, 36-38 fokos hőség kínozza Moszkva lakosait. Oroszország egész központi körzetében már két hete hőség van. Ha a munkahelyeken a hőmérséklet eléri a 33 fokot, a munkát be kell szüntetni - így rendelkezik a hőségriadóról szóló orosz törvény.
Vágólapra másolva!

A napi átlaghőmérséklet 24,5 fok volt az utóbbi tizenegy napon, azaz 5-7 fokkal melegebb volt az idő a megszokottnál. Júliusban eddig 6,6 fokkal haladta meg a napi átlaghőmérséklet a normális szintet.

Oroszország központi körzetében 36-38 Celsius fokig melegszik fel a levegő, és a páratartalom eléri a 70 százalékot. A kánikula szerdától legalább a hét végéig kitart. Esőre vagy erősebb szélre nem lehet számítani - jelentette az MTI különtudósítója.

Moszkvában napközben nem csökken 30 fok alá a hőmérséklet, s éjjel is csak 17-19 fokra hűl le a levegő. A lakosságot az sem vigasztalja, hogy nem volt folyamatosan hőség az elmúlt két hétben: hét nap volt a hőmérséklet magasabb 30 foknál.

Forrás: AFP

Szökőkútban pancsolnak a gyermekek Moszkva belvárosában

"A kánikula azért különösen megterhelő, mert Moszkvában 23 fok az átlagos nappali maximum júliusban" - mondta el kérdésünkre Kánai Gábor, az OzoneNetwork meteorológiai információszolgáltatója, az ICI Interaktív meteorológusa.


Megdőlhet a 90 éves melegrekord

Az orosz kánikula oka, hogy nagy kiterjedésű anticiklon uralja Európa nagy részét, mely a Földközi-tenger medencéjétől Oroszországig húzódik. Így a kelet-európai síkság területén napos idő van, csak helyi hatások következtében alakulnak ki helyenként záporok, zivatarok.

"Az előrejelzések szerint a jövő hét elejéig nagy valószínűséggel marad a kánikula, és ez már tényleg megerőltető lehet. A két nagy moszkvai repülőtéren kedden egyaránt 30 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 1920 augusztusában mérték a városban, akkor 36,8 fok volt. Tehát ha most melegebb lenne, akkor 90 éves rekord dőlne meg" - tette hozzá a meteorológus.

Az aszállyal párosuló hőség valósággal felégette a gabonatermő vidékek egy részét, többek között a Volga mentén. Voltak viszont olyan területek is, ahol a záporok miatt volt elég eső, így egészen jó a termés. (Erre példa a kelet-európai síkságon Ukrajnának azok a gabonatermű területei, ahol nem okozott túl nagy kárt az ár- és belvíz.) Az orosz hatóságok mindenesetre 5-10 millió tonnás terméskieséssel számolnak a hatóságok, s 20-30 százalékos gabonaár-növekedést jósolnak.


Déli munkaszünet vagy pihenőszobák

A lakosságnak jó tanácsok tucatjait osztogatják az orvosok és a média. Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos ismét javasolta, hogy Oroszországban is vezessék be az ebéd utáni több órás pihenőt, vagy tolják el a munkavégzés időpontjait. Egy felmérés szerint a moszkvaiak 48 százaléka támogatja a kezdeményezést, bár a szieszta mellett inkább csak azok szavaztak, akik nem légkondicionált helyiségekben dolgoznak - írja az MTI.

Sok munkaadó panaszkodik, hogy beosztottjai bágyadttá, közönyössé váltak, sőt némileg "elbutultak" a hőségben. Megsokszorozódtak a hibák, és még a legpénzéhesebbeknek sem akarózik kilépni az utcára és ügyfeleket felkeresni. Az orosz törvények értelmében legfeljebb hét órát lehet dolgozni, ha a munkahelyen 28,5 fokot mutat a hőmérő, 29,5 foknál pedig már csak 5,5 órát. Ha a hőmérséklet eléri a 33 fokot, a munkát be kell szüntetni - emlékeztetett a Komszomolszkaja Pravda című újság a hosszú forró nyár kapcsán készített összeállításában.

Orvosok és tudósok összességében helyeslik az ebéd utáni sziesztát. Figyelembe véve azonban a helyi sajátosságokat, orosz szakértők nem lelkesednek az ötletért. Vlagyimir Kovalzon szerint Oroszországban nem a dél-európai mintát kellene követni, hanem például az amerikait. Manhattani munkahelyeken nemrégiben tömegesen alakítottak ki relaxáló szobákat, megértve azt, hogy a rövid pihenés csökkenti a stresszt, és serkenti az agyat.

A hőség csak a légkondicionálókat árusító és beszerelő orosz cégeknek jött jól, már nem győzik kielégíteni a megemelkedett keresletet. A legolcsóbb hűsítő berendezés szereléssel együtt 20 ezer rubel (mintegy 140 ezer forint), egy erős és komoly klímaberendezés viszont akár 200 ezer rubelbe vagy még többe kerül.