Vágólapra másolva!
Olcsó, organikus és már kész is van. Az eddig gyártott legzöldebb, burgonyából készült elemet kifejlesztő izraeli Yissum ingyen adná át a találmányt a fejlődő országok világítás nélkül tengődő polgárainak.
Vágólapra másolva!

A környezetbarát elem koncepcióját a jeruzsálemi Héber Egyetem zászlaja alatt működő kutatócsoport alkotta meg. A szakemberek nemrégiben bejelentették, kisegítik a harmadik világ áram nélkül tengődő polgárait - méghozzá krumplival. A jeruzsálemi kutatók egyszerű, olcsó, környezetbarát, és teljesen organikus elektromos áramforrást fejlesztettek ki.

A burgonyából készült olcsó bioelemet elsősorban olyan fejlődő országok lakosainak szánják, ahol a mai napig nincs elektromos áramhálózat, így például világítás sem. A technológiát a rászoruló országok számára ingyen tervezi elérhetővé tenni a jeruzsálemi Héber Egyetem Yissum Technologies nevű kutatócége.

A meglepően hatékony áramforrást cink- és rézelektródák segítségével hozzák létre krumpliból. Ha előzőleg megfőzik az alapanyagot, a forralással akár tízszeresésre is növelhetik a teljesítményét, hogy napokig, vagy a körülményektől függően akár hetekig is szolgáltathassa az áramot például egy LED-es lámpához.

Forrás: Journal of Renewable and Sustainable Energy

A kutatók bemutató illusztrációja a burgonyaelemről

Az eredményeket a Journal of Renewable and Sustainable Energy (), az Amerikai Fizikai Intézet online folyóiratának júniusi számában ismertették (a tanulmány kivonata itt olvasható).


A bioüzemanyag után itt a bioelem

A növényi elemek létrehozása egészen új utat nyit az emberiség számára a bioenergia-források kihasználása terén, melyeket eddig elsősorban üzemanyagként próbáltunk kisebb-nagyobb sikerrel hasznosítani - állítja Yaacov Michlin, a Yissum ügyvezetője.

A kutatásokban az izraeli tudósokhoz egyébként az egyesült államokbeli Berkeley egyetem egy professzora is csatlakozott. A kutatók az élő anyagokban létrejövő elektrolitikus folyamatokat vizsgálták - az eredményeket többek között az emberi szervezetbe beültetetlt orvosi műszerek új generációjának kifejlesztésében használják.

E kutatások során jöttek rá, hogy cink- illetve rézelektródák és egy szelet burgonya segítségével hatékony elemet lehet építeni - sőt, ha az elektrolízis előtt egész egyszerűen felforralják a krumplit, azzal a belőle készült elem hatékonyságát máris az eredeti tízszeresére növelik, így napokig, vagy akár hetekig is képes zavartalanul működni.

A költségelemzés során kiderült az is, hogy a burgonyaelemmel előállított energia majdnem ötvenszer olcsóbb, mint a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható, másfél voltos elemekkel. A krumplielem alapú világítás pedig legalább hatszor gazdaságosabb, mint azok a kerozinlámpák, melyeket igen gyakran használnak a fejlődő országokban azokon a területeken, ahol egyáltalán nincs áram.


Sok benne az energia - nem csak akkor, ha megeszed

Burgonya egyébként a világ mintegy 130 országában, a legkülönfélébb éghajlatok alatt, az enyhe és akár a szubtrópusi vidékeken is megterem, méghozzá - a kukorica kivételével - jelenleg nagyobb mennyiségben, mint bármilyen más zöldség vagy gabonaféle. Ez a világ első számú, nem gabonaalapú élelmiszer-nyersanyaga: 325 millió tonnányi rekordmennyiséget termeltek belőle 2007-ben világszerte.

Fogyasztása is folyamatosan növekszik a szegényebb, fejlődő országokban. Ma már a világ összes krumplitermelésének mintegy fele ezekben az államokban zajlik, mivel a művelet viszonylag könnyű, a termény pedig olcsó, de magas az energiatartalma.

Több szempontból is kézenfekvő választás tehát a krumpli. Bár más zöldségekből is lehetséges lenne bioelemet építeni, jó eséllyel a burgonya lesz a jövő legnépszerűbb (és legolcsóbb) környezetbarát áramforrása.


Áram nélkül él a földlakók több mint negyede

A Yissum szerint ez az egyszerű és természetesen fenntartható áramforrás azonnali megoldásként szolgálna a világ azon részein, ahol jelenleg nincs kiépített elektromos hálózat. "A fejlődő országok millióinak előnyére válhat, hogy elektromos áramot hozunk létre egy ilyen egyszerű és teljesen természetes forrásból. A találmány szó szerint fényt és telekommunikációt hozhat az életükbe" - olvasható a publikációban.

Az olcsó, egyszerűen használható, zöld energiaforrás tehát alapjaiban változtathatja meg a világon több mint 1,6 milliárd ember életminőségét, akik jelenleg teljesen áram nélkül kénytelenek élni. Teljesítménye ugyan nem túl nagy, de olyan fontos szükségleteket könnyedén kielégíthet, mint a világítás, a telekommunikáció azokon a helyeken, ahol ez másképp nem megoldott.

A feltaláló cégről

A Yissum céget egyébként 1964-ben alapították, mára a világ legjobb technológiai kutatócégei között tartják számon: több mint 6100 szabadalmat és 1750 találmányt regisztrált alapítása óta. A vállalat üzleti partnerei között olyan cégóriások is vannak, mint a Novartis, Merck vagy Roche gyógyszergyártó cégek, a Johnson & Johnson, az Intel, az IBM, vagy a Phillips, és még sokan mások.