Vágólapra másolva!
A 40 fokot is eléri a hőmérséklet helyenként Oroszországban: a rendkívüli hőhullámban 90 éves melegrekordok dőltek meg, naponta mintegy ötven helyen gyullad fel a tőzeg Moszkva környékén. A hőség északra is kiterjedt, a sarkkör mentén is előfordul kánikula.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet elérte a 30 Celsius fokot szerdán a sarkkör közelében a kelet-európai-síkság északi vidékén, így a három hete tartó, rendkívüli hőhullám kiterjedt Oroszország szinte teljes európai részére.

Az ország déli vidékein 40 fok felett tetőzik a hőmérséklet, Moszkvában pedig hétfőn 37,5 fokkal új melegrekord született. A mérések kezdete óta eddig az 1920 augusztusi 36,8 fokos érték volt a legmagasabb az orosz fővárosban, amely csaknem kilencven évig megdönthetetlennek bizonyult.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az aktuális hőmérséklet egy moszkvai kirakatban

A hét második felében gyenge hidegfront frissíti fel az időjárást a kelet-európai-síkság nyugati felében. A front szórványos zivatarokat hoz, de a hőmérséklet így is több fokkal az átlag felett marad.


Tőzegfüstben pácolódnak a moszkvaiak

Szinte elviselhetetlenül szennyezik a levegőt a rendkívüli hőség miatt keletkezett tőzegtüzek az orosz fővárosban. Hétfőn kora reggel sűrű füstfelhő borította be Moszkva délnyugati és nyugati részét. A látótávolság 300 méterre csökkent ezen a területen a rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint, és erős égésszag terjengett. A káros anyagok szintje a levegőben 5-8-szor haladta meg a normál értéket - tudósít az MTI.

A lángok a tavalyinál tizenkétszer nagyobb területre terjedtek ki, és naponta átlagosan ötven új tűzfészek keletkezik Moszkva környékén. A tüzek kialakulásának kedvez, hogy száraz a levegő (ezt jelzik az alacsony harmatpontok). Ez elvileg elviselhetőbbé tenné a kánikulát, de a délnyugati szél a város fölé sodorja a füstfelhőket.