Frontokkal terhelt napok jönnek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét végére még marad a fülledt meleg idő, de vasárnap már egy hidegfront éri el hazánkat. Jelentős lehűlést nem hoz, de a front érzékenyek főként a keleti országrészben érezhetik a hatását. Az asztmás, allergiás panaszok erősödésére is lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap egy hidegfront érinti hazánkat, ami néhány fokos hőmérséklet csökkenést eredményez. Záporra, futó záporra a keleti határszélen lehet számítani, az ország többi részén többnyire napsütéses idő várható. Ebben a térségben élő asztmás és allergiás betegek tünetei erősödhetnek, de az ízületi panaszokkal élők is megérezhetik a hidegfront hatását. A szabadidős tevékenységet tervezhetjük a vízpartra is, de aki hűvösebb programot szeretne, annak az erdők csendje is remek feltöltődési lehetőség. A hétfőre várható kettősfronti hatást a melegfrontra érzékenyek már érezhetik, fejfájás, koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. A melegben megnő a folyadék és ásványi anyag igényünk, fogyasszunk napi 3-4 liter folyadékot, a friss zöldségek gyümölcsök fogyasztásával pótolhatjuk az elvesztett ásványi anyagokat.

A levegő porszintje alacsony, de a légszennyezettség emelkedik. A pollenkoncentráció egyre növekszik, országszerte a lórom, az útifű a libatop és a pázsitfűfélék virágpora okozhat panaszokat az allergiásoknak.

Hétfőn már kettősfronti hatás terheli a szervezetünket, a keleti országrészben záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt. Az asztmás és allergiás számolhatnak tüneteik erősödésével. A front érzékenyek számíthatnak fejfájásra, ízületi panaszokra, alvászavarokra, koncentrációs nehézségekre is. A szív és keringési betegek érzik meg leginkább a változást, ők kerüljék a terhelést, figyeljenek étkezésükre fokozottan. A nagy melegben, a fokozott izzadás miatt csökken a szervezet kálium tartalma, s ez ritmuszavart válthat ki. Ilyenkor fontos a kálium, a magnézium pótlásáról is gondoskodni. Különösen igaz ez azokra a betegekre, akik a kálium ürítését fokozó vízhajtót szednek.

Kedden délelőtt napos, délutántól több helyen esős időre számíthatunk. Hidegfronti hatás várható. A görcsös panaszok erősödésével lehet számítani, a kismamák pihenjenek, a visszatérő kánikula, és a fronthatás megterhelő számukra. Légző gyakorlatokkal lazítsanak, és a magnézium és vitaminpótlásról gondoskodjanak.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!