Elviselhetetlen forróság Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A legmagasabb hőmérséklet ma már elérte a 40 fokot, és a héten tovább melegszik az idő, 43, 45 fokos forróság sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Anticiklon alakítja a kontinens délnyugati részének időjárását. Afrika felől forró, sivatagi levegő áramlik a térségbe. Az anticiklonban leszálló légáramlatok uralkodnak, melynek köszönhetően a térségben kevés felhőre, többórás napsütésre lehet számítani.

A szikrázó napsütés miatt még forróbbnak érzik majd az ott élők a már egyébként is 40 fok fölé melegedő levegőt. Ma Spanyolország déli részén, Córdobában 40 fokot mértek. Az előrejelzések szerint a hét közepére többfelé mérhetnek ennél magasabb értékeket is. Nem kizárt 43, 45 fokos forróság sem a félsziget középső területein. Ahol nem emelkedik ilyen magasra a hőmérséklet, ott sem számíthatnak jelentős enyhülésre. A hűvösebb tengerpartok kivételével mindenhol 35, 38 fok valószínű.

A jelenlegi számítások szerint a kánikula egész héten kitart. Számottevő csapadékra egyelőre nincs kilátás. Ha mégis kialakul helyenként zápor, zivatar, csak az viheti le néhány fokkal a hőmérsékletet adott helyen.