Heves zivatarok pattantak ki a környező országokban

Vágólapra másolva!
Szombat este intenzív zivatarok pattantak ki az Alpok és a Lengyel-síkság területén. A zivatarzóna Magyarország északnyugati határszélét is érinti. 
Vágólapra másolva!

Az európai kontinenst Oroszországtól egészen a Pireneusokig egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli át északkelet-délnyugati irányban.

A frontzóna mentén a szombat esti órákban nagy kiterjedésű, zivatartevékenységgel párosult felhőtömbök alakultak ki a svájci Alpokban, Lengyelország déli felén, valamint Ausztriában az Alpokalja mentén. A zivatarcellákat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséri. Utóbbi felhőtömb mentén a láncba rendeződött zivatarok kelet-északkelet felé haladnak, már átlépték az osztrák-szlovák határt, valamint elérték Csehország déli, délkeleti peremét is, és tovább haladnak Lengyelország felé. A zivatarzóna déli vonala hazánk északnyugati részét is érinti, hatására a Dunántúl északi megyéiben erősen megnövekedett a felhőzet. Záporok, zivatarok itt azonban csak elszórtan és jóval enyhébb intenzitással alakulnak ki.

Ezek a felhőtömbök több zivatarcella összekapcsolódásból jönnek létre, ez eredményezi szabályos alakjukat és a zivatarokhoz képest hosszú élettartamukat is. Több km magasra felnyúlnak, ezért a felhőtető hőmérséklete igen alacsony, kevesebb -32 Celsius foknál. A szakirodalomban mezoskálájú konvektív komplexumoknak nevezik őket.

Forrás: www.sat24.com

A sat24.com oldalról letöltött műholképen jól kirajzolódik az északkelet-délnyugati irányban a kontinens kettészelő frontálzónába beékelődött hatéamas zivataros felhőtömbök - ezek a nagy fényességű, közel szabályos kör alakú fehér foltok.

Ez a frontzóna érezteti hatását hazánkban holnap is, a hidegfront főként az északi megyékben okoz majd gomolyfelhő-képződést és szórványos záporokat, zivatarokat. Nálunk sem zárható ki a felhőszakadás és a jégeső.

Az időjárásról bővebben itt olvashatsz.