Hol érdemes nyaralni a következő napokban?

Vágólapra másolva!
Megérkezett a nyár, emelkednek a hőmérsékletek, melegednek a tengervizek. Sokan már a tengerparti nyaralásra készülnek. Hideg Spanyolország és forró Románia.
Vágólapra másolva!

Akik Európa keleti, délkeleti tájai felé veszik útjukat, azoknak szerencsésen alakul az időjárás. Akik viszont Spanyolországban szeretnének nyaralni, kellemetlen meglepetésben lehet részük.

Hűvös Spanyolország

Nyugat-Európában a hét közepétől egy markáns ciklon alakítja majd az időjárást, melynek hatására az ilyenkor megszokottnál jóval hűvösebb lesz. Csupán 20 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet a Földközi-tenger partvidékén. Ez önmagában nem rossz hír a hasonló kora nyári hőmérsékletekhez szokott magyar szervezetnek, ám a hűvösebb idő gyakran megerősödő széllel és hosszabb-rövidebb csapadékos időszakokkal párosul majd.

A jelenlegi számítások szerint jelentősebb csapadék a spanyol tengerparton a hét közepén várható, de a folytatásban is változékony idő ígérkezik. Jelenleg itt a legmelegebb a tenger Európában, 21, 22 fokos vízben fürödhetnek a strandolók. A hűvösebb idő miatt azonban 2-3 fokkal is csökkenhet a vízhőmérséklet.

Kellemes nyár a Földközi-tenger keleti részén

A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében anticiklon épül ki. Ennek köszönhetően többnyire száraz, napos idő várható a héten. Legfeljebb rövid záporok frissítik majd néhol az egyre melegedő levegőt. A kellemes, nyári idő tartósnak ígérkezik. Az Adrián jelenleg 19, 20 fokos a tengervíz, Görögországban 20, 21 fokos, Cipruson 22 fokos vízhőmérsékleteket mérhetnek. Csütörtöktől már többfelé 30 fok fölé melegszik a levegő, így a vízhőmérsékletek is elérhetnek 23 fok körüli értékeket. Egyes öblökben akár ennél melegebb is lehet a víz.

A szél mérsékelt, időnként élénk lesz. A hét közepén a vitorlázni vágyók is jó szeleket kaphatnak. Az időjárás ideális lesz a strandoláshoz, ám vigyázni kell az extrém magas UV-sugárzás miatt.

A török tengerparton kellemes idő várható, a legmagasabb hőmérséklet kevéssel 20 fok fölé emelkedik. A víz jelenleg 23 fokos, és pár nap múlva is hasonló hőmérsékletű lesz. A több-kevesebb napsütés mellett időnként egy-egy zápor, zivatar előfordulhat a következő napokban.

Forróság a Fekete-tenger közelében

Különösen meleg időre van kilátás a Fekete-tenger partvidékén. Bulgáriában és Romániában egyre forróbb a levegő, kánikula várható. A hét második felében többfelé a 35 fokot is meghaladhatja a csúcshőmérséklet. Románia keleti része lehet azokon a napokon a legmelegebb Európában. A Fekete-tenger vize jelenleg 19, 20 fokos, de hétvégére a 22, 23 fokot is elérheti.

Aki ebbe a térségbe utazik, legyen nagyon óvatos. Az UV-sugárzás magas, 8-as, 9-es értékeket ér el. Ajánlott naptejjel és megfelelő öltözékkel felkészülni. A legmelegebb órákban érdemes hűvös, árnyékos helyre húzódni.