Érkezik a nyári idő, sok napsütéssel - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Sok napsütés várható a következő napokban. A koradélutáni órákban az UV értékei átlépik a kritikus értékeket, érdemes napszemüveget hordani, valamint keresni az árnyékos, fedett helyeket.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap derült, szép idő várható, gyenge melegfronti hatásra kell számítani. Országszerte egész nap napsütésre lehet számítani. A magas napállás miatt az UV értéke főként a kora délutáni órákban a kritikus érték fölé emelkedik, ezért keressük az árnyékos helyeket, védjük a bőrünket naptejjel! Az érzékeny bőrűek, ha tehetik, ne menjenek napra. A megfelelő óvintézkedésekkel kerti, szabadtéri, tóparti programokra alkalmas időnk lesz.

Hétfőn marad a gyenge melegfronti hatás, országszerte sok napsütéssel. Az UV veszély továbbra is fennáll, a kora délutáni órákban ne töltsünk sok időt napon. Egyre növekszik a légköri pollenkoncentráció, főként a lóromra, az útifűre és a pázsifűfélékre érzékenyekben mutatkozhatnak enyhén allergiás reakciók. A légszennyezettség értékei még alacsonyak, de szintén folyamatosan növekszenek.

Kedden nem várható fronthatás. Tovább melegszik az idő, országszerte többfelé tetőzik 30 fok fölött a hőmérséklet, így a hőhullámokra, kánikulára érzékenyek a kora délutáni órákban keressék az árnyékos helyeket, zárt, lehetőleg klimatizált tereket. Az idősebbeknek a napi bevásárlást célszerű egy-két órával korábbra tervezni.

A légszennyezettség és a levegő porszintje egyelőre nem lesz magas, azoban folyamatosan növekszik. A pollenre érzékenyek is egyre fokozottabban érezhetnek allergiás reakciókat.