Vágólapra másolva!
Egy német szennyvíztisztító telepen a Varázsfuvola, Figaro házassága és egyéb klasszikus Mozart-darabok serkentik hatékonyabb munkára a szennyeződéseket lebontó mikroorganizmusokat. A koncerthangzást a lehető legélethűbben igyekeznek reprodukálni a mikrobáknak.
Vágólapra másolva!

A Berlin közelében lévő szennyvíztisztító telepen professzionális hangrendszer segítségével Mozart-darabokat játszanak a mikrobáknak, mert azok a zene hatására állítólag sokkal szorgosabban dolgoznak. A biomassza-faló mikróbák komolyzene-hallgatása a remények szerint legalább havi ezer euró, azaz több mint 250 ezer forintnyi áramszámlát spórol meg a szennyvíztisztító vállalatnak.

A németországi Treuenbrietzen nevű városkában található telep mindössze egyórás autóútra van Berlin belvárosától. A vállalat különleges és meglehetősen drága sztereó hangrendszert helyezett üzembe két hónappal ezelőtt, miután egy másik német hulladékkezelő cég azzal a bejelentette: telepükön Mozart zenéje nagyobb teljesítményre ösztönözte a szennyeződéseket felemésztő mikrobákat, ezáltal jelentősen csökkentette cégük energiaköltségeit.


Hamisítatlan koncerthangulat a szennyvíztelepen

Az eljárást egy kis cég, a Németország észak-keleti részén található, wiesenburgi központú Mundus fejlesztette ki. Egészen pontosan a cég alapítója és vezetője, Anton Stucki dolgozta ki az ötletet az elmúlt egy év során. "Mozart különlegesen harmonikus zenéje nagyon jó hatással van az élőlényekre" - nyilatkozta a projektmenedzser Stucki a német Spiegel Online-nak.

Forrás: AFP

Az osztrák zeneszerzőt turistavonzó attrakcióként és csokoládémárkaként is hasznosítják

Szerinte a Mozart-kompozíciók hanghullámai - a megnövelt oxigénbevitellel együtt - sokkal nagyobb teljesítményre ösztönzik a mikroorganizmusokat, így azok gyorsabban bontják le a szennyeződéseket. Ezzel a módszerrel a szennyvíz melléktermékeként képződő iszap mennyisége is jelentősen csökken, amitől egyébként szintén igen költséges megszabadulni.

Az eljárás a vállalat sztereó hangrendszerén alapszik, mely a lehető legélethűbben próbálja visszaadni egy koncertteremben zajló előadás hangzását. A nap huszonnégy órájában megállás nélkül szólnak a mikrobáknak olyan híres Mozart-darabok, mint például a Figaro házassága vagy a Varázsfuvola.


Más szennyvíztisztítók is kamatoztathatnák a mozarti motivációt

A treuenbrietzeni szennyvíztisztítótelep a hangrendszert havonta 400 euróért (körülbelül 100 ezer forintért) bérli a feltaláló Mundus cégtől, és a remények szerint legalább kétszer ennyit spórolhatnak vele.

A feltaláló és bérbeadó vállalat menedzsere szerint bármelyik hulladékkezelő telep biztosan képes lenne néhány ezer eurót lefaragni az energiaszámláiból ezzel az eljárással évente, vagy a telep méretétől függően akár még többet is.